Att köpa mark för att anlägga en gård är krångligt och osäkert, därför satsar man på en hästby i en hästkommun (juli 2018)

När vi såg lämpliga markannonser på Hemnet kontrollerade vi med både mäklaren och kommunen att det inte skulle bli problem att etablera en jordbruksfastighet och inhysa hästar. Områden utanför staden har sällan en detaljplan men ofta en översiktsplan. Men det finns regler för hur nära en detaljplanerad bebyggelse med tex bostad och skola som hästgården får vara. Lite krångligt och osäkert tyckte vi.

Det var då vi hittade Julmyra nordväst om Uppsala. http://www.julmyrahorsecenter.se och http://www.julmyra.se

Ett ”häst-community” med gårdar, villor och lägenheter där allt i samfälligheten är anpassat för hästar. Extra breda vägar för att rymma såväl bilar som sulkys och ryttare. En internationellt erkänd travbana, ett fantastiskt ridhus och en samordnad gödselhantering. Och för oss, tryggheten i att alla grannar är trav- eller ridsportsfolk. Julmyras förebild är ett ”Horse-community” utanför Paris. Området var inte fullt bebyggt ännu, så flera gårdsmarker fanns till salu. Vi ringde mäklaren i annonsen på Hemnet, men kände att hen inte var särskilt införsäljande, ”åk dit och titta själva, bara att gå in på tomten”.

Då kontrollerade vi på www.hitta.se vem som ägde de övriga gårdstomterna som ännu inte var bebyggda, ägaren visade sig vara Geir Pedersen, VD för Julmyra Horse Center. Geir var en riktigt god ambassadör för Julmyra och bjöd in oss till sitt kontor på Julmyras travanläggning i världsklass. Han berättade om områdets historia, utveckling och framtid på en snygg PowerPoint över en god kopp kaffe i ett konferensrum dekorerat med målningar över kända travhästar. Den här vintern var det ovanligt mycket snö i Stockholm med omnejd, och vi hasade oss fram i 1 meters snö på gårdstomterna och försökte bilda oss en uppfattning om topografin. Tomterna var på 3,5 till 4 hektar med bredband och el framdraget till tomtgränsen. En detalj som fick oss att känna ännu mer att det här var rätt, vi hade trots allt heltidsjobb och snabb säker uppkoppling är en viktig detalj i vardagen.

Det visade sig också att Geir hade egna entreprenörer som jobbade på Julmyra Horse Center och hade byggt all infrastruktur. Vi kunde anlita dem eller ta in egna kontakter för att bygga vägar, brunn och husgrunder. Såhär gick vi till steg för steg.

  1. Jag ringde upp Sala-Heby kommun VA-enheten (vatten/avlopp) och tog reda på vilket krav just den här kommunen hade på dricksvattenbrunn och avloppsbrunn. Alla kommuner har olika krav. De var väldigt tillmötesgående och förklarade att området är extra känsligt så vi behövde ha en sluten avloppstank för avloppsvatten.
  2. Jag kontaktade några olika brunnsborrare och jämförde priser. Både Julmyras egna entreprenörer och de jag hittade på ”marknaden” i området genom att googla. Efter att ha inspekterat tomten med två olika entreprenörer, så föll valet på Julmyras egna entreprenör, då han var så erfaren av brunnsborrning i området och var dessutom väldigt trevlig och tillmötesgående. Som gammal byggherre tycker jag att en bra kemi med entreprenören är a och o, viktigare än pris (det blir ändå alltid dyrare om kommunikationen brister).
  3. Detsamma gjorde vi med markarbeten, dvs byggnation av väg och hårdgjord yta. Jag hade gjort en skiss genom att rita på ett flygfoto från lantmateriet.se

Det finns en skalstock med på alla websidans flygfoton, så att entreprenören kan räkna ut vilka mängder grus mm. det skulle krävas enligt min skiss.

Vi tog ut entreprenörer på platsen och jämförde, och valde Julmyra Horse Centers egna entreprenörer. Lokal förankring, kunskap om området och personkemi avgjorde.

I det här skedet hade vi inte valt tomt ännu. Snön låg fortfarande tjock på marken i slutet av mars, så vi famlade lite i blindo kändes det som. Vi visste dock att vi inte ville ha för mycket berg då det är dyrt att spränga, och inte heller för mycket sank mark som skulle kräva utfyllnad. I mitten av april började snön vika undan och naturen kom fram. Vi köpte en tomt på 3,4 hektar som vi tidigare tyckt var ointressant. Nu blev vi helt förälskade i den; ängsmark med björkar och skog i kanterna. Dessutom låg den helt rätt i väderstrecken enligt min gårdsskiss, och bestod av morän, som är bra att bygga på.

Det är väderstrecken som gör livet. Vi vill ha en uteplats med trädäck och badtunna mot söder. Hästarna ska få se solen gå upp i öster genom stallets finaste fönster. Vi vill se solnedgången från syrenbersån i väster. Och bilparkering och gödselcontainer kan vara mot norr!

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: