Klassisk herrgård eller modernism, hur ska villa och stall gestaltas? (juli 2018)

Nu är det dags att skapa bostadshuset. Hästarna i all ära med David klagar ofta på att jag är mer engagerad i stallet än i huset där vi själva skall bo!

Jag är själv arkitekt men pragmatiker. Jag har ritat hundratals hus under min karriär, men det är inte snygga fasader och en bra planlösning som är det viktiga, det är lika mycket snittet genom väggen och byggnadens konstruktion och kvalitét som är viktig. Och med pragmatiker menar jag; varför ska jag uppfinna hjulet på nytt då det finns så bra lösningar på marknaden? Drömmen är såklart att skapa en dröm som Frank Lloyd Wrights ”Falling Water House” eller Mies Van der Rohes paviljong i Barcelona 1929, men det har vi varken tid eller pengar till. Möjligen att gästhuset får bli ett tävlingsbidrag till Träpriset eller Villapriset. Men vår mangårdsbyggnad behöver komma upp snabbt, vara av god kvalitét, tidlös och vara vår trygga hamn när vi sedan utformar resten av gården.

Vårt koncept är tre huskroppar i den klassiska rena husformen med sadeltak, samlade kring en rund gårdsplan med en trädgård i mitten. Mangårdsbyggnad, gästhus/ateljé/arbetsplats samt stall. En allé som följer naturens kurvor leder upp till gården som omges av hästarnas hagar.

Viktigt när man ritar såväl en gårdsplan som ett stadskvarter, är att tänka ut hur man angör byggnaderna (vägen fram) och hur husen är placerade på tomten i förhållande till väderstrecken, och hur solen rör sig över dygnets timmar. Hur bilar och lastbilar smidigast rör sig in och ut med leveranser är a och o för ett smidigt gårdsliv.

Så snart vi fått en grundkarta med de rätta höjdkurvorna så ska vi börja bygga en modell. Ingen arkitektur utan modell! Det är först då man förstår proportioner, skala och ljus.

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: