Regler och checklist för att rita stall – planritning och vårt koncept (juli 2018)

Jag har ritat stall sedan jag var 12 år och drömde om att bli arkitekt. Idag drömmer jag om att rita och bygga ett stall som kan vinna arkitekturpriser. Men verkligheten är en annan, budget och begränsningar. Men som vi lärde oss på arkitektskolan; Vad Stravinskij sade, ”det är bara med begränsningar man skapar de stora underverken”. Och det är helt rätt. Man tvingas vara smart av begränsningar. Min favoritarkitekt, Adam Caruso (Caruso St. Jones Arkitektkontor) fick en fråga på en föreläsning jag var på:-

  • Hur har ni lyckats få de finaste uppdragen av de rikaste beställarna?
  • (Adam Caruso svarar) I början hade vi bara riktigt fattiga beställare. Vi tvingades vända ut och in på oss själva för att hitta riktigt smarta och vackra lösningar ändå.

De orden tar jag med mig. David och jag har råd att bygga ett stall för 4 hästar. Vi skulle kunna bygga för 5, 6 eller 8 hästar, men hästarna ska ha det bra, de ska ha det bäst. De ska ha 15 kvm boxar och nästan en hektar/häst i hagyta, och det skall vara lustfyllt och smidigt för oss att dagligen jobba i stallet oavsett om det är minus 30 grader eller en regnig sommar.

Dessutom, bygger man för mer än 4 hästar, så krävs det ett särskilt hästbygglov ”ANSÖKAN, förprövning av häststall enligt djurskyddsförordningen 1988:539” som ansöks hos Länsstyrelsen. Där skickar man med ritningar på stallet samt alla tekniska fakta. Det är precis som en bygglovsprocess, fast den är för hästar, och handläggs av Länsstyrelsen.

Jag kollade av mitt fyrahästars stall ändå för säkerhets skull och fick positiv respons av Länsstyrelsen. Lite såhär har jag tänkt stallet;

  • En skötseldel och en stalldel som avgränsas av en brandisolerad vägg med branddörr. Tre av varandra oberoende ytterdörrar pga av brandskyddskäl. Läs gärna broschyren: Brand – ditt ansvar, skydda din gård och dina djur, Information från Lantbrukets Brandskyddskommitté.

https://www.brandskyddsforeningen.se/webbshop/litteratur-och-produkter/forebygg-brand-ditt-ansvar-skydda-din-gard-och-dina-djur/

https://www.brandskyddsforeningen.se/webbshop/litteratur-och-produkter/elinstallationer-i-lantbruk–111/

  • I skötseldelen finns spolspilta med golvvärme (värmer upp byggnaden samt torkar ur fukt) sadelkammare (eluppvärmd, inget läder får mögla!), foderrum (viktigt av hygieniska skäl att det är avskilt och att alla tunnor är förslutna) samt förråd. Att ha en spolspilta i själva stallet är jättedåligt för hästarnas miljö!

 

  • I stalldelen bor hästarna. Denna del har samma isolerade stomme och har el men inga vattenledningar. På grund av Mälardalens iskalla vintrar (varenda nybyggt stall drabbas av att ledningarna fryser). I vårt stall har vi Thermobars i boxarna som fylls på med slang från den uppvärmda skötseldelen.

 

  • Hela stallbyggnaden har öppen rumsvolym upp till nock (alltså inget loft) samt nockventilation och extra frånluftsfläkt vid behov. Ju större rumsvolym man har i stallet, desto bättre luftkvalitet får hästarna. Här finns bra råd om ventilation i stall:

 

 

 

 

Nu står vi inför valet; stall i betong eller trä? Och vilken stalltillverkare är bäst och mest prisvärd?

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

2 reaktioner till “Regler och checklist för att rita stall – planritning och vårt koncept (juli 2018)

  1. Hej! Så himla kul att kunna bygga eget! Jag hör också till dem som drömt och ritat. Och jobbat inom lantbruk samt haft en liten hästgård i 30 år – utan att ha råd med vissa saker. Så utan att vilja vara oförskämd kommer här några tips: självkännande värmekabel i vattenledningar är inte dyrt i samband med bygge – det är ganska få dagar om året man behöver slå till kontakten – undvik övrig automatik för det ÅR dyrt. För mig sparade det mycket släp med vattenhinkar från huset ut i stallet. Om ni bygger för självdrag kan ni lägga inluften i en slinga under jord – det betyder sval luft in på sommaren och aning förvärmd luft in på vintern, mindre kondens osv. På stallritningen är det en otäck hörna på boxen vid den smala gången rätt ner i bild. Ingen häst ska dit enligt plan, men om det ändå skulle råka hända är en avfasad hörna att föredra. Jag gjorde så i mitt stall och har fungerat bra alla 30 åren. Särskilt viktigt om barn ska hantera hästar… Vid uppbindningsplatser gummistroppar av bra kvalitet som går att kapa bara genom att sätta en vass egg till. Jag vet faktiskt inte om det går att brandavdela med skjutdörr, om så skulle jag satsa på det mellan avdelningarna, tycker slagdörrar tar mycket plats i stall. Så få vågräta plana ytor som möjligt (boxväggar, bjälkar osv) för där samlas damm som möglar o härbärgerar kvalster mm. Har sett byggnader med kertobalkar https://www.metsawood.com/global/Tools/MaterialArchive/MaterialArchive/Kerto-broschyr-sv.pdf som sett bra ut. MVH Katarina

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: