Bostadshuset: Hur anlitar man arkitekt och hustillverkare, och ska man tänka kring prefab eller lösvirke? (juli 2018)

Vi kontaktade merparten av alla hustillverkare som finns på marknaden. Några kunde bygga helt efter mina ritningar, men hur skulle jag garantera byggkvalitéten? Jag har redan ett heltidsjobb, det skulle ta minst ett år att projektera alla detaljer i bygghandlingarna. Dessa firmor var också typiska trötta ”svenska byggare” otrevlig respons, hörde inte av sig och var inte intresserade av att sälja.

Sedan fanns det företagen som gör nyckelfärdiga kataloghus. Enkelt och smidigt och väl genomtänkta planlösningar som stämde med våra skisser, men förfärliga detaljer som låga takhöjder, möten mellan synliga prefabelement och en hiskelig summa pengar för minsta möjliga ändring!

Då hittade vi Fiskarhedenvillan. Den första och egentligen den enda riktigt fina hästgården vi tittat på i Enköping ett år tidigare hade en Fiskarhedenvilla som bostadshus och vi blev imponerade av dess kvalitét och stilfullhet (då är jag ändå en kristisk arkitekt!). Fiskarheden bygger inga modulhus utan allt är i lösvirke från Fiskarhedens sågverk.

Vi utgick ifrån en av deras modeller och formade ett bostadshus exakt som vi ville ha det. Fiskarheden ligger högre i pris än andra hustillverkare, men man är i princip obegränsad i flexibiliteten och kan välja att öka på kvalitéten efter hur mycket man vill betala. Dock får man göra arbetet själv med att skriva kontrakt, styra och samordna de olika entreprenaderna. Fiskarhedenvillan kan erbjuda en projektledare för denna samordning, men eftersom jag jobbat som byggprojektledare tänkte jag spara 100 000 och göra detta arbete själv.

Men för de som vill ha ett helt nyckelfärdigt hus levererat på plats enligt katalogen finns det LB Hus, Myresjöhus och Smålandsvillan. Men vi ställde oss återigen frågan, vilka är VI och vad är viktigt för OSS?

  1. Maximal byggnadskvalitét, fina detaljer, höga rumshöjder, mycket ljus, äkta material, inget prefab, inget komprommissande. Så nära en helt egenritad villa man kan komma.
  2. En kontaktperson som känns modern och framåtblickande, som vi har god kemi med, och som förstår oss som kund. Och det var Sofia på Fiskarhedenvillan.

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: