Tankar kring parasiter i hagarna (aug 2018)

På en av de finare anläggningar jag stått på drabbades bl.a. min tävlingshäst av stora blodmasken. Det är omöjligt att veta hur parasiten kom in i hagarna på en stor anläggning med över 30 hästar och nästan lika många sommarbetesgäster. Men stallägaren hanterade det hela bra; Egen mockning av hagarna blev striktare. Hade man inte tid själv så kunde man köpa tjänsten av personalen för 80 kr/kärra. En veterinär gjorde ett långsiktigt avmaskningsprogram. Alla hästar blev friska.

Det är vetenskapligt bevisat att mockning av hagarna är det mest effektiva sättet att skydda hästarna från parasiter. Vårt råd är att köpa en kärra som går lätt att köra i hagar oavsett årstid. Tycker man att det är tungt finns det kärror med en motor på. Trädgårdsmarknaderna har också andra smarta vagnar på hjul. Har man stora skogshagar så är det svårt att ta sig fram med en kärra, men om man sparkar sönder högarna med ett par rediga gummistövlar så kan inte parasiterna överleva.

Sedan finns det mer kreativa lösningar! Det går att hyra in ”hagdammsugare” som suger upp allt snusk i marken. Mina vänner på SR Häst- och ryttarutbildning låter får beta i naturhagarna säsongsvis, växelbete får-häst motverkar parasiter. David som är galen i shetlandsponnyer kommer att ha en sådan på gården och köra den som travponny. Men kanske han kan jobba med att dra vagn för markvård också?!

Att inte pressa ihop en för stor mängd hästar på en för liten markyta är A och O för att hålla marken ren från bakterier och parasiter. Många frågar oss om vi ska bygga ut stallet i framtiden och tyvärr inte, förutsatt att vi inte köper mer mark. 4 hästar max på 3,4 Ha, för hästhälsans skull.

Vi skulle kunna lägga in en till punkt på vad ”vi INTE vill ha”, det är hagskador. Senskador, fläkskador, frakturer och annat hemskt. Men där är egna kommentarer överflödiga eftersom Agrias hemsida har beskrivit det så bra; ”Daglig utevistelse i stora kuperade hagar tillsammans med fler hästar, ger hästen en naturlig möjlighet att röra sig mycket i och stärker skelett, senor och muskulatur. Utnyttja gärna naturliga hinder i hagen, genom att bygga hagen så att hästarna tvingas passera hindren, för att ta sig från en del av hagen till en annan”.

https://www.agria.se/hast/artiklar/sjukdomar-och-skador/senskador-hos-hastar/

Vår vision är att ha flera stora hagar som växlas mellan årstiderna, och att alla hagar innehåller kuperade delar för att följa Agrias råd. Och eftersom vi gillar multi-use på vår lilla kapselgård så blir det en fälttävlansbana genom hagarna!

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: