Att skydda en gård från skadedjur (aug 2018)

Enligt miljöbalken 9 kap 9 skall en fastighetsägare se till att fastigheten hålls fri från skadedjur (råttor och möss eller leddjur med insekter och spindeldjur som vägglöss, kackerlackor, mjölmott, pälsänger, fågelkvalster m.fl.).

Råttor och möss är livsfarliga gäster på gårdar för att de kan gnaga på ledningar och orsaka bränder. Det mest effektiva sättet att hålla dem borta är god hygien och alltid hermetiskt tillslutna foderkärl. Diska, sopa och stäng tunnor och lådor. Inte en morot ska ligga framme.

Att ha katt är ingen lösning. Katt, mårdhund, mördarsnigel, mink, svartmunnad smörbult och vandrarmussla är arter som är inplanterade av människan och ställer till obalans i naturen. Tamkatter dödar ca 16 miljoner fåglar per år i Sverige och förändrar faunan. De tar tyvärr inte alltid råttor som vi önskar, utan viktiga djur (som håller borta insekter) och utrotningshotade djur. Dessutom är det olagligt att ha hundar och katter lösa i naturen mellan 1 mars och 20 augusti (paragraf 16 i lagen 2007:1150 om tillsyn över katter och hundar). Vill man ändå ha en utekatt kan man förse den med haklapp eller halsband med bjällra.

Fåglar är bra, det finns en fågelart för varenda småkryp, allt ifrån husbock till älgfluga och råtta. Men har man foder exponerat kan det komma för många sparvar och man blir förtvivlad av bajset! Svalorna är mina favoriter, det finns knappt en insekt i stall där svalor bor, eftersom de är insektsätare. Mindre fåglar lockar till sig rovfåglar, och då blir man av med råttorna också.

Med hygien kommer man långt, och medan man våttorkar boxarna minst en gång/månad gör man också en ockulär besiktning och upptäcker skador i tidigt skede, som träbock tex. På sommaren är det läge att högtryckstvätta stallet, måla, och laga. Tänk dock på att torka ur eventuell fukt ordentligt innan hästarna kommer in och för att undvika fuktskador.

Om skadedjuren ändå kommer, kontakta Anticimex omgående. Det är det mest effektiva sättet att bli av med dem. Och köper ni en gammal gård, glöm inte att inventera stomme, vind och källare för att se till att inga skadedjur gjort åverkan på byggnaden.

Efternotering: 3 möss flyttade in. De brydde sig varken om fällor eller om dyra ultraljudsmanicker som man satte i elluttaget. De hann käka upp ett fleecetäcke. Giftboxar från Anticimex var det enda som fungerade. Från att de ställdes ut så var mössen döda inom en timme. Helt suveränt!

Här kommer en bra film från Pavo om hur hästfoder skall förvaras!

https://goo.gl/images/FTxihG

Från höger till vänster: Berguv, Lappsk Vallhund har vi gärna som gårdshund som hjälper oss att hålla ordning, Ladusvala och bromsfälla i hagen.

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

2 reaktioner till “Att skydda en gård från skadedjur (aug 2018)

  1. vi emotser ett prgoram för nolltolerans vad gäller hygieniskt rensat hästhavande inklusive rått-fritt lantbruk genom genmodifierade huskatter med terminator-kapacitet för biologiskt mångfaldsarbete där alla får vara med, även skatorna!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: