A och O i ett stall är bra ventilationslösningar. Grundläggande byggfysik (aug 2018)

Ett vanligt hälsoproblem hos hästar idag är luftvägsproblem pga av dålig stalluft. Inte gör det situationen bättre av att vi bor i kalla Sverige; På vintern vill vi undvika att vattnet fryser, då stänger vi stallet för att hålla värmen så att hästarna istället mår dåligt av fukten som stängs in.

Hästar klarar kyla bra, så länge man anpassar täcken efter hästras, kondition och pälstjocklek. Fukt däremot, kan innebära dödliga sjukdomar för din hästen. Det är också skadligt för grovfoderlagret och byggnadskonstruktionen som kan drabbas av mikrobiell tillväxt. Är det kondens i stalltaket eller på fönstren är det för fuktigt. Jag ser tyvärr ofta svartmögel i stallbyggnader, även i uteboxar och lösdrifter.

Utebox är ofta den enda lösningen för hästar som hostar, men då är nackdelen att det är mycket snö i mellansverige och väldigt kallt, så att ströet och konstruktionen blir fuktigt. Det fungerar om man verkligen gjuter grunden rätt, men det är mycket jobb för att det ska fungera. Hästar ska alltid ha en torr bädd att ligga på! (Enligt djurskyddslagen).

När man beräknar luft för människor i ett kontor är riktmärket 1,5 liter per person/sekund/kvadratmeter. En arbetsplats med en människa och en dator genererar ca 200 watt värme. Tänk då hur mycket luftomsättning en stor häst behöver, och den måste enligt mina beräkningar i alla fall, vara minst 600 watt!

Myndigheterna ger en hel del stall backning pga av dåligt ventilation. Det är inte bara måtten på boxar, stallgång och takhöjd som är lagstadgat, det är också ventilationen. Innan ni börjar skissa på drömstallet, lär er allt om ventilation så har ni koll på både system och kostnader innan det roliga ritandet börjar.

Men som allt annat, så vill vi att det ska vara enkelt! Vårt mest kostnadsbesparande tips är att förlita sig på naturlig termik (gamla hus hade alltid naturlig till- och frånluft). Det uppnås genom stora stallvolymer som låter luften cirkulera, och tex öppen nock (varm luft stiger). I ett stall med all fukt och värme som en häst genererar, så behöver man oftast lägga till en frånluftsfläkt som används vid behov. Vårt stall kommer att ha full rumshöjd till nock, nockventilation, frånluftsfläkt vid behov och tilluft via boxfönster. Jag har ritat stalldörrarna så att man kan ha dem öppna sommartid och få ett naturligt luftgenomflöde.

En stalltillverkare som har bra koll på ventilation är Ydregrinden, de gör också väldigt snygga stall tycker jag.

För kunskap om ventilation tycker jag att Statens Fastighetsverk har en jättebra sida: http://www.sfv.se

Även på Träguiden, http://www.traguiden.se finns mycket bra att hämta.

”Arkitektens handbok” är en liten bibel när det gäller att snabbt få koll på byggfysik.

Bilderna visar två fantastiska ventilations/tak lösningar som jag besökt på mina arkitekturresor;

Nya stationen vid world trade center NY av Santiago Calatrava, samt Bogswaerd Church av Jörn Utzon från 1976. (Davids och mitt födelseår!)

llustrationen visar ventilationsprincipen och är lånad av Statens Fastighetsverk.

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

2 reaktioner till “A och O i ett stall är bra ventilationslösningar. Grundläggande byggfysik (aug 2018)

 1. Hej.
  Skoj med att bygga egen gård, mångas dröm! 🙂

  Jag arbetar med ventilation och vill bara säga återvinn värmen med hjälp av FTX. Enorma mängder värme återanvänds inte och pengar flyger iväg. Vi brukar säga att man eldar för kråkorna utan återvinning.

  Ett annat tips som ni säkert har tänkt på är fodermaskin till havre m.m, jag stod i ett stall som använde sig av det förut.
  Vilket frihet och hästarna förknippade inte oss människor som levande matmaskiner.
  Tror att många travstall använder sig av fodermaskiner samt att man ställer in dom på klockslag när fodret ska delas ut.

  Stort lycka till med bygget, jag följer er från och med nu!
  Samt stort grattis att ni tar tag i er dröm.
  Madelene

  Gilla

  1. Otroligt bra tips om värmeåtervinning, tack! Foder ger jag gärna själv, att se hur hästen reagerar på foderserveringen är ett bra sätt att tidigt upptäcka om något inte står rätt till. Och så är det ju så roligt att mata dem! Men vi har tänkt på ett fostersystem både för kraftfoder inne och hö ute, ifall vi är borta under dagen eller kvällen. Har du tips på både FTX system och fodersystem?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: