Fruset vatten eller frusna ledningar, det man aldrig vill ha på sin hästgård (sept 2018)

Är det någon som kan tala om fördelen med vattenkoppar?

De fryser ofta på vintern i Stockholm och norrut, och om hästarna inte dricker ur dem så fryser de.

Ungefär 50% av alla hästar vill dricka ur dem och de är jobbiga att rengöra (och många hästar kräver helt rent vatten). Om de är eluppvärmda så blir de för varma eller blir bakteriehärdar som luktar snusk och avger materialemmissioner.

Min häst använder vattenkoppen för att skölja munnen och doppa hö, men han dricker ur hinkarna. Att ha båda är en lyx vi har i stallet vi står inackorderade, men om David och jag ska ta fram en budget för ett nytt stall så rationaliserar vi faktiskt bort vattenkopparna och lägger pengarna på Thermobars.

Man vill ha koll på hur mycket hästen dricker och det får man med en hink och hästar dricker mer ur hink.

Ett vattenledningssystem isolerat med dyr armaflex med hästanpassade koppar blir en ganska dyr lösning för lite fördelar tycker vi.

Hästen ska ändå ha vatten i hagen vintertid så släpa vatten får man göra ändå.

Ni får gärna skriva till mig om fördelarna med vattenkoppar till häst men jag är svårövertygad. Om jag drev ett större kollektivstall så skulle jag dock känna mig tryggare med vattenkoppar, som en back-up ifall någon slarvar med sin häst.

I vårt stall har vi planerat en uppvärmd groomdel med spolspilta med golvvärme. Groomdelen är uppvärmd precis som bostadsvillan med luftvärmepump. Här finns sadelkammare och hovslagaren kan jobba i rumstemperatur medan det är -20 C ute. I denna del finns all vattenanslutning också. I nästa del, stalldelen, bor hästarna. Stalldelen är isolerad men inte uppvärmd, och har god ventilation. Hellre kallt än varmt och fuktigt. Hästarna har inga vattenkoppar utan isolerade hinkar i boxarna, som fylls på genom att vi drar slangen från groomdelen.

En bra produkt är den isolerade vattenhinken från ”Farmers Pride”. Jag har haft den till min tävlingshäst i många år i en utebox. Den är frostfri ned till – 10 C. Och då har jag inte ens använt locket som hör till, som kan hålla ned till -20 C.

Hästarna kommer att ha Thermobars i hagarna. Thermobars är det absolut mest effektiva sättet att undvika kolik på vintrarna då hästarna har en tendens att dricka för lite (de flesta känner igen paniken inför att hästen dricker för lite och blandar mash, melass, äppelsaft och gör en massa krusande dagarna i ända). Har man inte råd att installera thermobars är en picknickbox för människor ett alternativ. Eftersom jag alltid haft mina hästar i inackorderingsstall, så har jag inte varit så sugen på att stå för hela installationen av en Thermobar till hagen. Då har jag använt en picknickbox, fyllt den på kvällen och på morgonen vid utsläpp har stallpersonalen tagit av locket.

I stallet vi står inackorderade i nu finns det Thermobars i hagarna. Äntligen kan vi sova gott om vintern. Vi älskar den svenska vintern, och det enda som är jobbigt är räddslan för att vattnet eller vattensystemet skall frysa för hästarna. Genom att tänka smart här ökar man sin livskvalitet och hästarnas hälsa med hästlängder på en egen gård!

För att förenkla livet ytterligare har jag en innovation på gång!

https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/varje-gang-jag-gar-forbi-en.htm

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

4 reaktioner till “Fruset vatten eller frusna ledningar, det man aldrig vill ha på sin hästgård (sept 2018)

  1. Hej 😊
    Så många bra tankar och tips!
    Vad är en picknickbox? ? Googlar men får bara upp matlådor med bestick!
    Och sen undrar ha bara om det är Thermohink, från Pride of the farm du menar?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: