Äntligen godkänt bygglov – utan problem! (okt 2018)

Nu är det bara att trycka på startknappen för vår lilla hästgård i Julmyra.

Bygglovsansökan kostade 37 000, priset varierar mellan kommunerna men det kan vara mycket billigare och mycket dyrare beroende på kommun.

Enligt Plan- och bygglagen (PBL) skall bygglovshandläggaren på kommunen ge besked inom 10 veckor. Men för oss tog det 20 veckor, utan egentlig anledning. 10 veckor enligt PBL är ”tydligen” bara en rekommendation för kommunen, väljer de att ta det lugnt så är det bara att acceptera.

Vi behövde inte komplettera några handlingar. Vårt bästa tips när det gäller bygglov är att kommunen vill ha fackmannamässiga handlingar, så anlita en riktig arkitekt för bygglovet, såvida ni inte redan har en proffsig hustillverkare som står för ritningarna. Nu har handläggaren även besökt tomten så nu väntar en spännande tid med startmöte och byggmöten.

Jag överraskade David med bygglovsbeviset idag och han överraskade tillbaka med dessa bedårande hästar designade av Kay Bojesen 1930. De blir en underbar heminredningsdetalj som också påminner oss om dagen då den första milstolpen är nådd = godkänt bygglov!

Det har varit en fin vecka på många sätt, min gamla tävlingshäst Emir verkar ha repat sig från sin muskelskada som var så allvarlig att jag trodde jag skulle förlora honom i somras. Skadan som sitter i lårmuskeln, skulle ta 4 månader att läka enligt veterinären. Men i kombination med att han har shivering på andra benet, så har det sett ännu mer illa ut än på en mer ”vanlig” häst. Dessutom är han 184 i mankhöjd och väldigt svårfödd, det går utför snabbt när en sådan 21 åring hamnar ur form. Med hopp och envishet (rentav tjurskallighet) från oss båda har det vänt nu. Han är som en dröm att rida på banan men gör helt sjuka rentav farliga glädjeflygturer när vi galopperar ute. Då vet jag att han är sig själv igen. Oavsett hur länge det håller, så är jag så tacksam för att få ha denna fina tid med min gamla bästis, han som lärt David att bli en duktig ryttare, och han som gav oss idén att bygga egen gård!

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

4 reaktioner till “Äntligen godkänt bygglov – utan problem! (okt 2018)

 1. Så bra. Eftersom hur ”vi” behandlar andra levande varelser, så kommer (kanske….?) den kommande Artificiella Intelligensen att behandla oss (människor) när de datoriserade systemen äntligen inser att Homo Sapiens är en illvillig och egoistisk och destruktiv kraft som inte längre behövs på den här planeten..

  Referens: Life 3.0. Being Human in the age of Artificiell Intelligens, Max Tegmark, MIT

  – vi kommer (jag hoppas på det) att få betala dyrt och länge för alla dessa koncentrationsläger för kor och höns som vi har upprättat utan den minst medkänsla eller moral.

  Jerker Söderlind

  Arkitekt SAR/MSA, Tekn. Dr. Journalist JHS Stadsliv AB Svartmangatan 21 111 29 Stockholm, Gamla Stan http://www.stadslivab.se Mail: jerker.soderlind@stadslivab.se Mobil: +46 (0) 733 94 90 90

  >

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: