Byggmöte med markentreprenören och planering av gårdslayout, el, bredband, vatten, avlopp, dagvatten, sprängning – och jag ritar förfrågningsunderlag för fullt! (nov 2018)

Vi har anlitat Julmyra Horsecenters egna entreprenörer som totalentreprenad för marken, och de sköter även samordningen med brunnsborraren, förbereder kanalisation för el och bredband och är en bra förmedlare av stalltillverkare, staket mm. När många gårdar går ihop får man både bra pris och duktiga leverantörer! Det är samverkan på riktigt, tänk om innerstadens gator och fastighetsägare samverkat så, vilken fin stadsmiljö det skulle kunna vara.

Vår markritning var något förenklad för att det skulle vara lätt för entreprenören att räkna ut mängder, dvs pris. Men sedan bad vi dem ”följ naturens eget mönster”! Och så gick vi med dem på plats och kände in platsens själ, eller genus loci som det heter på arkitekturspråk.

Vi undvek sprängning, det känns som en hädelse att spränga vackra gamla berg som mjukt formats i miljoner år. Att vackra träd skall sparas är en självklarhet. Resultatet blev en mjukt slingrande väg omgiven av magiskt vackra gamla björkar, och en klassisk rund herrgårdsplan som löper runt en grön ö av rönnbärsbuskar och orörda klippor.

I veckan som gick hade vi det första riktiga byggmötet med markentreprenören på Julmyra Horsecenters mysiga kontor, där väggarna är klädda med priser och vackra oljemålningar av kända travhästar. Här är verkligen kärleken till rid- och travsporten allt, det märks och sätter sin prägel på både entreprenörsanda och engagemang från alla delaktiga.

En staketleverantör dök upp på mötet. Även om Julmyra är självständiga gårdar, så är estetiken något man värnar om. Svarta A-staket är både snyggt, hållbart och säkert och ger hela området en ordnad prägel. Vi är inte sena med att haka på den idén, synnerhet om man har busiga hopphästar och älgen in på knuten, så vill man inte behöva laga staket innan jobbet på morgonen. Staketets design utgör en stor del av gårdens karaktär, det är viktigare än man tror.

Vi matchar naturligtvis staketen med en snygg gatubelysning och googlade fram flera snygga från Markslöjd, Konstsmide och Louis Poulsen (den sistnämnda dock i en lite orealistisk prisklass för en liten capsule-hästgård!)

Vi avslutade dagen med platsbesök och granskade vägen som nu nästan är färdigbyggd, och brunnsborrningen och schaktningen som pågick. Vi beslutade plats för elcentral, gatubelysning, vattenavrinning och hur vi ska gå tillväga för att märka de träd, stenar, buskar och växter som är viktiga att spara.

Med varsin pizza i orten Morgongåva summerade jag och David dagen medan novembermörkret föll. Undrar om vidriga november blir mysigare när man har egen gård? Även om vi gillar vårt stall där vi är inackorderade idag, så gillar jag inte Stockholmstrafiken eller Vasastan i mörker, trängsel och regn. Det känns som jag har harvat i mörker i veckor nu, tränat Emir i duggregn på utebanan och galopperat med pannlampa i skogen och ändå inte sett mer än en meter på grund av dimman och regnet. Att hyra ett svidande dyrt garage i vårt hus i Vasastan är så värt det för att slippa leta parkering i hagel och blöta ridbyxor. Emir rullar som en idiot i leran, skönt att någon gillar den här årstiden i alla fall!

Prio på agendan nu är att hitta en bra stallbyggare. Fiskarhedenvillan kommer att leverera byggmaterialet till huset och carporten och rekommendera oss entreprenörer. De har nu börjat förbereda tillverkningen och leveranserna. Men stallet är än så länge på mitt ritbord men nu är det bråttom ut med förfrågningar.

Nästa vecka är det byggstartsmöte med kommunen (tekniskt samråd). Att ha alla hästar hemma blir verkligare för varje dag som går nu!

Ta hand om er i novembermörkret, pyssla länge med hästen, tänd ljus hemma, drick champagne i badet! Vi har fyllt vår lägenhet med massor av stora växter och mysig belysning, något positivt händer med kroppen då!

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

2 reaktioner till “Byggmöte med markentreprenören och planering av gårdslayout, el, bredband, vatten, avlopp, dagvatten, sprängning – och jag ritar förfrågningsunderlag för fullt! (nov 2018)

  1. I avsaknad av hästar överväger jag installation av badkar. Tack för tipset ! Föreslår ni bandar (video) arbetet och alla inblandade. Korta intervjuer ”före” som kan klippas ihop med ”efter”. Kan bli sevärt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: