Hästsportlivet – Välkommen till klubben annars kan vi spela bridge! Och hästen går alltid först! (jan 2019)

I sin ambition att bli en bra hästkarl och förbereda sig för att köpa sig en egen häst, att ha på gården, fick David provrida en stallkamrats häst. Ett härligt stort svart sto. Det började bra, men sen gick det undan i kurvan, lite väl mycket. David satt som en mäla i sargen. Eftersom han slocknade några sekunder så ringde den kloka hästägaren 112. Jag kunde dock konstatera att han var oskadd när jag kom, men en skallröntgen bör alltid göras efter en sådan smäll.

Som liten lärde jag mig ett ordspråk; ”du är en riktig ryttare när du åkt av 100 gånger”. För på det stora hela, så går det oftast bra. Och det är lika bra att flyga några gånger när man gör sina första hundår inom ridsporten, så lär man sig att det sällan är så dramatiskt, och då slappnar man av mer vilket leder till att man åker av mindre!

Sen fick David erfara ”the true” ridsportsmentalitet: Jag följde inte med i ambulansen eftersom jag ville motionera min häst så att han inte skulle få kolik i kylan. När jag hämtade David 5 timmar senare hade jag med en hälsning från en av hoppkillarna i stallet (som nyligen krossade pungen över ett hinder) ”välkommen till klubben, annars kan vi börja spela bridge”!

Sedan åkte vi hem till Vasastan, tog ett glas vin och såg på den fantastiska Netflix dokumentären ”Harry and Snowman”. Om en holländsk immigrant i 50-talets USA som räddade livet på en vit valack som gått framför plogen i en amishby. Tillsammans blev de Amerikas bästa hoppekipage. En gripande berättelse som alla borde se, jag har sällan sett något så gripande som berör livets alla aspekter.

I torsdags drabbades Emir av kolik. Jag såg på hans ögon att det här var inget vi kunde lösa med mash och longering, så det blev till att ringa hästarnas 112, distriktsveterinären. Emir har allt man kan önska; Motion varje dag, stor hage med thermobar och kompis, och vi mockar nitiskt dagligen. 2 hinkar vatten i boxen, finaste hästmaten och hur mycket hösilage han vill. Men kylan är hård nu, och lite för mycket stillastående någon dag och dåligt drickande så kan tarmarna lägga sig i ett dåligt läge, när de blir stilla bildas snabbt giftiga gaser och då kan det gå fort innan det blir kritiskt. Veterinären kom ut och slangade, slangen hamnade fel och Emir fick vatten i lungan istället för i magsäcken. Tillslut blev det rätt och hans mage fylldes med 10 liter vatten och paraffinolja. Den natten sov jag i stallet och såg till Emir en gång i timmen. Vi gosade och promenerade. Tillslut blev han helt återställd. Men de första högarna som kom ut innehöll död tarmslemhinnevävnad. Som långa maskar – eller korvskinn. Då förstod jag hur ont han haft och hur glad jag är att han fick hjälp inom en timme.

Själv kan jag nätt och jämt gå eftersom jag hopptränade min kompis kraftfulla och avancerade jättevalack för Roine CB i veckan som gick. Träningsvärken gör att jag knappt kan växla till 6:an på bilen! Det är så värt det, inget går upp mot en hoppträning eller tävling. Endorfinkicken kan inte ens jämföras med den finaste champagne på en vit strand eller en Ferrari på Autobahn!

Emir får penicillin och Metacam för att undvika lunginflammation då han av misstag fick vatten slangat i lungorna. Stackars David som jag anklagade för att vara vek visade sig troligtvis ha brutit ett revben i ryggen. Han känner sig dessutom mindre värd än ett hårstrå på Emir just nu. Och visst har jag lite dåligt samvete när jag ser Davids rygg.. men tänk vad bra när vi snart har hela familjen samlade på ett ställe!

Det är inte en evighet kvar, bostadshusets grund är lagd på gården i Julmyra. Nu är det läge att börja tänka ut ett namn på gården!

Bffs!!

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

En tanke på “Hästsportlivet – Välkommen till klubben annars kan vi spela bridge! Och hästen går alltid först! (jan 2019)

  1. Helt rätt. Det är bara den som ramlat som inte räds ramlandet. det första de nedskjutna Spitfire-piloterna fick göra när de hoppat fallskärm över engelska kanalen var att hoppa in i ett nytt flygplan. God David, Go!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: