Äntligen har vi avtal med en byggfirma för stallet! Och så lite om elinstallationer i jordbruksbyggnader (mars 2019)

Samtidigt som stommen till bostadshuset uppförs så har vi äntligen slutit avtal med en byggentreprenör som ska bygga stallet. Det återstår dock att hitta och skriva avtal med en rörentreprenör och en elentreprenör som kan stallbyggnader. Vi gläds verkligen åt att hästar i Sverige och på de flesta håll i Europa har det så bra på grund av myndigheternas krav på stallbyggnader.

Men i många stall ser man kondensen rinna på fönstren. Luften är rentav giftig av för hög PPM-halt. På en hylla i den dammiga stallgången står en vanlig (icke stallanpassad) radio och är brandfarlig..

Jag önskar att hästrelaterade utbildningar hade grundläggande byggfysik på schemat. Det skulle ta hästarnas hälsa och säkerhet till en annan nivå.

I veckan som gått har vi lärt oss att elinstallationer för stall och lantbruk är ett eget kunskapsområde och det är jätteviktigt att anlita en elentreprenör som kan alla de kraven. Normala kapslingsklasser för t.ex bostäder är IP44. För stallbyggnader gäller IP56, det är samma klassning som gäller i gruvor(!). Armaturer i stall måste vara D-klassade och allt som är i metall måste jordas. Nu håller vi tummarna för att den elentreprenör vi vill ha till stallet har tid för oss – och att vi har råd med honom!

Den här veckan måste vi beställa boxinredningen (boxfronter och sidoväggar) för att den ska hinna levereras innan juli. Vi hade tänkt oss en lyxig tysk boxinredning som ligger väldigt högt i estetik och kvalitet. Men den svaga svenska kronan, leveranskostnaderna och andra omkostnader gjorde att vi fick backa där. Istället tar vi en svensk tillverkare, vars boxar finns i ungefär samma stil, med fin kvalitét, och vi kände att även det företaget hade mycket kunskap och engagemang. Och nu har vi råd med takfönster ovanför hästarna, med fina taknocksfläktar.

I Stockholm varierar temperaturen mellan plus 6 och minus 16 grader. Emir som blivit gubbe har börjat ha magvärmare när det är rysligt kallt, men när det kommer till leriga dagar så rullar han fortfarande värst av alla hästar jag stött på. Och sitter gärna och njuter av mars-solen.

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: