Nu är det dags för den sista delen i faktaserien ”Vad vi INTE vill ha på vår gård”. Lera, parasiter, skadedjur, dålig stalluft, fruset vatten, inbrott och sist men inte minst BRAND!
Brandskydd är fullt av bestämmelser men man klarar sig långt på sunt förnuft. Vi kan också avslöja att vi trampat på en mina avseende brandskydd i bostadshuset och fått bita i det sura äpplet, mest på grund av dumsnålhet. Mer om det i slutet av detta inlägg!
Brandskydd i stallet är en helt egen vetenskap, och vår viktigaste lärdom är att anlita en elektriker som verkligen kan stall och jordbruksbyggnader. Då kommer man långt. Men i fasen innan man anlitat entreprenörer och ”ritar själv” kan det vara bra att ha en checklista; vi har sammanställt en, enjoy!
När stallet planeras på ritning
- Två av varandra oberoende utrymningsvägar!
- Foderutrymmet behöver avgränsas av en brandskyddsgräns; En vägg med benämningen EI60 (Det betyder att branden kan pågå i 60 sekunder inom det ena området innan det brinner igenom). I vårt stall ör det en IE60 gräns mellan serviceyta (foderrum, sadelkammare, spolspilta, teknikutrymme) och stall (endast boxar och stallgång).
- Tänk på att boxdörrar skall gå åt rätt håll och att låset på boxdörren ska alltid kunna öppnas från boxens insida.
- Halkfria golv, fria från saker och redskap. När stallgolvet gjuts kan man dra med kvast på betongen innan den torkat. Eller lägga in halkfria gummimattor.
- Särskilt utrymme för redskap och kärror, där man inte måste passera igenom vid utrymning. Oreda i stallet kan bli en dödsfälla vid brand.
- Planera för brandventilation: Naturlig luftcirkulation med tak- och väggluckor som går att öppna är bra ur brandskyddssynpunkt. Om ett fläktsystem används måste fläktmotorn ha ett överhettningsskydd.
Säkra Elinstallationer
- I stall gäller klassningen IP56 för elinstallationer. Det betyder bl.a. att alla installationer är synliga på väggarna och ”gnagsäkra” för såväl skadedjur som hungriga hästar.
- Armaturer (det vill säga belysning / lampor) skall vara D-klassade
- Vi är smarta och lägger all service i en servicedel (foderrum, sadelkammare, spolspilta, teknikutrymme) där behöver inte armaturerna vara D-klassade – endast i stalldelen där hästarna bor.
- Jordfelsbrytare behöver vara installerad på anläggningen
- Alla lysrörsarmaturer är försedda med säkerhetsglimtändare.
- Elledningar och belysning är placerade så att hästar inte kommer åt dem.
- Kaffebryggare och andra elapparater är avstängda när alla går hem. Timer är bra!
- Element eller andra värmekällor ska aldrig täckas över av kläder, täcken eller liknande. Vi har installerat golvvärme i servicedelen och behöver inga element. Stalldelen där hästarna bor är ouppvärmd men väl isolerad och väl ventilerad, vilket ger ett bra hästklimat året runt.
- Stallgrunden behöver vara potentialjordad
Brandskydd på plats:
- Brandsläckare bör finnas vid huvudentréerna. Pulversläckare rekommenderas av Räddningstjänsten. Glöm ej att en brandsläckare ska kontrolleras minst en gång per år!
- Brandfiltar ska också finnas på lättillgängliga platser. Tänk på att brand i fetter och oljor inte kan bekämpas med vatten. Fett och olja brinner inte om syretillförseln försvinner. Kväv denna form av bränder, här fungerar även en pulversläckare.
- Brandlarm: Brandvarnare som varnar för rök placeras centralt i stallet. Det skall vara ett aspirerande brandlarm. Många missar det och sätter in ett vanligt brandlarm istället. Men ett sådant slutar snart fungera på grund av allt damm och smuts som finns i ett stall.
- Brandlarmet kan kopplas till mobilen. Eftersom det också bör finnas videokameror installerade i stallet går det att ta en första titt via datorn eller din Iphone.
- Genomför en årlig brandövning för att kontrollera att alla vet vad de ska göra vid en brand. Gäller såväl små som stora stall!
- Sätt upp en brandutrymningsritning vid varje entré. Sätt den i en fin tavelram! Gör en insatsplan där det framgår vad som ska räddas. Det ger räddningstjänsten information om gårdens brandskydd.
Ordning och reda varje dag i stallet
- Se till varje dag att utrymningsvägarna hålls fria och att inga dörrar eller brandsläckare är blockerade.
- Se till att grimmor och grimskaft alltid finns tillgängliga vid varje box. Dessutom bör extra grimmor och grimskaft hänga på en plats nära ytterdörren för att underlätta en utrymning.
- Se till att dörrar och luckor mellan stall och andra utrymmen hålls stängda.
- Håll rent i stallet och håll ordning och reda. Ett fräscht och rent stall är det mest effektiva brandskyddet. Om olyckan är framme är det i dammet och smutsen som branden börjar ta sig..
- Håll rent i foderrum och ha fodret i slutna kärl för att minska förekomsten av möss och råttor som är en vanlig orsak till stallbränder. En stallkatt kan tvärtom locka till sig möss. Fokusera istället på hygien och kontakta Anticimex om skadedjur kommer in i stallet.
- Håll damm och spindelväv borta från kontakter och lampor. Ett svep med en lång dammvippa/borste vid den dagliga mockningen när hästarna är ute håller stallet fräscht och säkert.
NO NO i stallet!
- Öppen eld eller levande ljus är inte förenligt med stall eller ridhus. Inga undantag!
- Elansluten radio/stereo får inte placeras i stallet om de inte är godkända för fuktiga miljöer
- Elstängselapparat får inte placeras i stallet eller på stallväggens utsida.
- Elvärmefläkt i stall måste vara godkänd för brandfarligt utrymme (vi har dock golvvärme!)
- Värmeapparater som kyl, trinette, kaffebryggare, med mera behöver vara brandavskilt från övriga utrymmen (vi har löst det med vår separata servicedel)
Om olyckan är framme
- Rädda de människor och djur som är i omedelbar fara. Ta ut hästarna på samma sätt som de alltid går ut ur stallet!
- Tänk på att hästar är vanedjur. Se till att de kommer in i en hage eller binds upp långt från stallet. Risken är stor att hästarna springer tillbaka in i stallet om de släpps lösa.
- Samtliga människor samlas vid stallets återsamlingsplats som alla skall känna till.
- Larma. Ring 112 och larma räddningstjänsten. Meddela kortfattat var det brinner, om det finns instängda människor och djur och vem som ringer.
- En brand går enkelt att släcka i början, använd spolslangen eller en pulversläckare. En mindre brand kan kvävas med en yllefilt. Tänk på att syntetmaterial är olämpliga att använda eftersom de lätt kan brinna upp. Det bästa är att använda en brandfilt.
- Handla snabbt! Ett hus kan övertändas på några minuter.
Risker i vardagen
Många gillar att varmsko sina hästar men glömmer att det är ”heta arbeten” vilket medför särskilda restriktioner. Nu har Brandskyddsföreningen kompletterat sina riktlinjer för ”Heta Arbeten”, där varmskoningen ingår. Det krävs tillstånd för att till exempel varmsko i ett stall och det finns riktlinjer hur det ska göras så säkert som möjligt.
Varmskoning (Heta Arbeten) skall:
- Vara kända av den som beställer hästskoning och hovslagaren ska informeras om vad som gäller för det aktuella stallet.
- Ange att svetsning eller slipning som orsakar gnistor inte får utföras på denna plats.
Särskilt anordnad fast plats för varmskoning kan vara spolspilta eller stallgång som uppfyller följande:
- Bredd är minst 2,5 meter.
- Vägg ansluter mot golv utan större springor.
- Golvet är av obrännbart material och sträcker sig minst 2 meter framför och 2 meter bakom hästen.
- Området är fritt från brännbart material, exempelvis hästtäcken, strö eller hö, löst eller i säckar.
- Vid varmskoning krävs att passagen från stalldörren fram till platsen för hästskoningen är fri från brännbart material.
- Det ska även finnas anvisningar för hur hovslagarens bil får ställas upp och hur arbetet vid bilen får ske
- Nu kommer stallets väggar upp!
..Vad hände sedan
…med vårt stora planeringsmisstag? Stallet och bostadshuset är genomtänkt. Men vi kom på att vi behöver en carport/garage med förråd. Jag ritade in carporten i situationsplanen, 5 meter från bostadshuset. Förrådet i carporten behövde då brandskyddsisoleras för att det låg så pass nära bostadshuset. Inga problem, förrådsdelen fick massiva brandskyddsisolerade väggar.
Men väl på plats när grunden för carporten skulle gjutas låg det en stor klippa i vägen. Vi var för snåla för att spränga bort den och valde att flytta carporten ÄNNU närmare bostadshuset. Och här trampade vi i klaveret.
Carporten behövde nu ytterligare brandskyddsisolering till en ännu större kostnad. Som tur var har vi en otroligt duktig kontrollansvarig för vårt bygge som pratade med kommunens brandskyddsinspektör och kom fram till att det räcker med att garagetaket får ett extra lager brandskydd av gipsskivor.
Det tekniska löstes tillslut, men garaget står så nära att det skymmer utsikten från rummen på husets övervåning.
På plussidan är att det ser ganska snyggt ut från utsidan, man har en kort sträcka till bilen i snöstorm. Och ännu mera plus är att vi har mer fri yta till ett framtida gästhus. Att skapa byggnader handlar om att ge och ta.
Och utsikten från mitt arbetsrum över garagetaket är inte helt fel; solen lyser in och man kan alltid hoppas att en härlig uggla bygger bo på garagets snygga svarta takpannor.
Det löser sig alltid till det bästa när man låter naturen forma byggnadernas placering!