Teknik och estetik; Vatten, avlopp och elinstallationer när stall och bostadshus kopplas samman i ett skyddat naturområde (april 2019)

Den mest intensiva byggfasen börjar NU! Två erfarenheter har slagit oss den här veckan:

  1. Teknik: Det som inte syns är det som får gården att existera överhuvudtaget; vi pratar om el, vatten och avlopp! Trots att allt är ritat och beslutat så behöver det konfirmeras och samordnas på plats.
  2. Estetik.. vår branta takvinkel i bostadshuset är ack så snygg men så svår att inreda. Men så sjukt snygg! Och det är så värt det. Finns det en vilja så finns det en väg!
  3. ..och teknik, estetik och funktion kan inte leva utan varandra.

I veckan som gick hade vi ett halvleks-byggmöte med Fiskarhedenvillan som levererar byggmaterialet till bostadshuset samt alla entreprenörer inom snickeri, el, VVS, samt markerntreprenören från Julmyra Horsecenter som står för vägar, vattenbrunnen, avloppstank, diken och kanalisation i mark. Samtidigt passade vi på att lösa några frågor med firman som bygger stallet. Det är många som samsas på platsen och det är många inblandade som har frågor och som skall samordnas. Men stämningen är god och det är en otrolig byggmästarkvalitet som växer fram. Jag gillar att hela vår gård är en ”delad entreprenad”;  Alla firmor är kreativa och resultatorienterade och vi har en ovärderlig hjälp av Julmyra horsecenter. Jag är så glad att vi hittade hit! 

Många frågor stod på agendan men det viktigaste är faktiskt el och vatten i gårdsbyggnaderna. Flera byggnader skall kopplas samman och det skall fungera enligt myndigheternas krav för både människor och hästar.

Såhär ser kretsloppet ut hos oss:

Vatten kommer från vår egen brunn som är nyborrad. Den försörjer både människor och hästar. Både Davids varma bad och Emirs friska kalla vatten t.ex. 

Vattnet går från brunnen in via stallets teknikrum dör hydropress, reningsverk och tryckutjämnare står. Sen går det vidare över gårdsplanen till villan. Anledningen att brunnsutrustningen (hydropress, reningsverk) hamnar i stallet är för att den tar stor plats, och det är bättre att placera den i stallets teknikrum än i vår tvättstuga där vi vill kunna ha space att vika kläder och stryka. 

El däremot, är tvärtom. Elen går först till ett skåp på bostadshuset, och sedan via kanalisationen under stallplanen, in till stallet. 

Julmyras mark är känslig och har särskild miljörestriktioner, som bestämmer hur vår avloppslösning behöver se ut för att bli godkänd av kommunen. Gråvatten (disk och dusch) går ut i en infiltrationsbädd. Svartvatten (wc’n) går ut i en sluten tank. Det första man bör göra om man ska bygga eget är att kolla dessa krav med kommunen.

Och nu till estetiken; Det är så vackert med vår branta takvinkel på bostadshuset tycker vi. När vi träffades och påbörjade vår resa hade vi planer på att köpa en gammal kyrka och renovera upp. Drömmen om kyrkan har på något sätt präglat oss på gott och ont!

Övre plan i vår villa ser ungefär ut som en gammal kyrka.. öppet till nock och brant, hög takvinkel. Blir lite komplicerat när man skall bygga ett funktionellt badrum och en härlig walk in closet tex. Belysningen kräver att man är på plats och tänker till ihop med elektrikern t.ex.

Men vilken häftig känsla det är! Känslan är det som avgör trivseln år efter år. En perfekt gård är en balans mellan teknik, funktion, landskap, arkitektur, material, ljus, och logistik. Den skall vara vacker och lätt att arbeta i!

Alla är på plats!

det gröna är kanalisation för bredband. Det stora oranga röret är dagvatten.

det ena röret är avlopp till infiltration (gråvatten) det andra är till sluten tank (svartvatten)

här blir det en solig veranda med pool!

brant takvinkel i badrummet gör att man kan titta på stjärnhimlen från badkaret!

övre plan. Branta takfönster från Velux.

som en kyrka! Gedigen träkonstruktion av fiskarhedenvillan!

Här blir det ett sovrum med utsikt över hästhagar

Välkommen!

Efter att byggnaderna är klara börjar arbetet med landskapet! Så hästgräs, plantera fruktträd, utveckla dikessystemet mm

 

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: