Stallets konstruktion och materialval (juni 2019)

Stallet har fått sin herrgårdspanel målad med Falu röd slamfärg, de svarta valvformade fönstren är monterade och takfönstren sitter på plats.

Stallets takfönster har många praktiska funktioner;

  • Genom takfönstren sker nockventilationen. Vi styr öppning och stängning med en knapp på stallväggen.
  • En vädersensor på taket känner av vind och oväder och stänger då takfönstren automatiskt.
  • Det spar elkostnader då vi inte behöver ha belysningen på lika mycket
  • Det ger luft och rymd och blir otroligt fint för hästarna! Särskilt om de behöver vara inne mer än vanligt vid oväder eller sjukdom, och ändå kan ha kontakt med himlen.

Våra boxar från City Boxens De Luxe serie har levererats. Det blev bambuväggar och galvaniserat stål. Motivationen kring materialvalen är;

  • Pulverlackat boxgaller är snyggt, lite dyrare men kan lossna med tiden i fogarna. Galvaniserat stål är billigare och kan bli matt och fult. Men om man hittar en tillverkare som gör glänsande fin galvanisering så är det praktiskt och snyggt. Dessutom billigast. För visst glänser gallren som silver! (Se bild). Det ger lyster i ett ljust stall.
    Bambu i boxväggarna var det självklara valet. Furu är billigare men slits mer, och plast är praktiskt på stora anläggningar och veterinärkliniker. Men i det lilla familjestallet är det verkligen värt att satsa lite extra och sätta in bambu. Det är stenhårt och otroligt tåligt mot hästars slitage, dessutom jättesnyggt.

Äntligen har recyclingtrenden nått ridsportsvärlden inte en dag försent! I Haninge där vi står uppstallade nu finns också en del bra stallsamverkan. Stall som byter ägare kör loppis och vi har fyndat både täckestvättmaskin, skottkärror, redskap, och lös stallinredning. En del jobb och körande och kånkande men så värt det!

En av våra grannar bygger ett stort fint stall samtidigt som oss. Det är samma duktiga byggfirma så vi kan samordna en del – styrkan i ett hästcommunity. Vi fick komma på byggplatsbesök och häpnade över den storslagna byggnaden. Istället för en lång stallgång har de sju stallar på rad med egna ingångar. Praktiskt och småskaligt för varje tränare/hästägare. I hagarna har de lagt flis och bark istället för grus/paddex. Mycket snyggare och mjukare för hästarna.

Våra egna hagar är just nu en stressfaktor. Jag och Menix inventerade hela marken idag. Aldrig har 3.4 hektar känts så stort och jobbigt. Ena metern djungel, andra metern berg och en miljon stora lösa stenar som inlandsisen droppat på just vår mark. Man kan se en potential till fin hagmark efter att stora schaktmaskinen varit på besök. Bort med allt utom fina björkar, (det finns ändå bara Björk, tråkig tall och gran här, inget kul som ek eller lönn), stängsla in och så vall. Som vi längtar efter det!

Integrerad automatisk nockventilation i form av takfönster på plats

Vy mot servicedelen. I det blivande teknikrummet står brunnspumpen på plats.

Urtag för stallfönster som snart ska bli bågformat.

Samma fönster, nu i sin rätta form!

Snygga boxgaller

Boxfronter i Bambu som vi får rädda från åskovädret

Här står våra stalldörrar och väntar på att monteras. Svart fiskben såklart!

Jag mäter ut vart tvättmaskinen ska stå. Den behöver bultas fast i betong.

Takfönstret blir snyggt även från utsidan

Det var så värt att satsa på herrgårdspanel och bågformade fönster!

Grannens stall är något större!!

Menix och jag går vilse på vår egen mark och tappar bort alla verktyg. Jag ber honom söka men han hämtar bara pinnar då..

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: