Arkitekt och ekonom som aldrig bott på landet. Vilka redskap behöver man? (juli 2019)

På arkitektskolan lärde man sig mura, gjuta betong, slå plåt, snickra, bygga broar och timra. Man lärde sig hantera alla stora maskiner i verkstaden, bl.a den gigantiska cirkelsågen som jag var livrädd för eftersom en kille hade dött av att få en trädstock i magen när klingan fastnade sade myten.

David pluggade till civilekonom på Handels samtidigt, jag vet inte vad de lärde sig där, annat än att han inte kan montera upp en hylla. Vi kände inte varandra då, men min skola murade igen deras huvudentré och programmerade om deras hiss så att David kom försent till sin föreläsning.

David har, trots det, vissa förmågor. Han har vunnit något stort ekonomifilosofipris och ska föreläsa i Boston snart. Han jobbar dagarna i ända med förberedelserna för intervjuer och sitt föredrag. Jag maxar min semester med att testa redskap på Stockholms olika byggvaruhus.

Eftersom vi aldrig bott på en gård, eller ens ägt ett hus, så består vår ”redskapsbod” i Vasastan ungefär av tre hammare och en rasp (!) där det står ”KTH Arkitektur” inbränt i trähandtaget (en räddad relik eftersom skolans verkstad brann upp så småningom). En riktigt bra borr och olika typer av hjul och lastredskap känns som nr.1 för att starta driften av en hästgård (Ett mysterium är att det ens tillverkas pirror och kärror som inte har punkafria hjul).

Det går bra för framskridandet av vår lilla hästgård men sämre för Sverige – vilket har givit oss några ekonomiska smällar tyvärr. Eftersom den svenska kronan är svag så har vissa investeringar och leverantörer blivit dyrare. Och allt går inte att köpa närproducerat.

Närproducerat och grannskapssamarbete finns det dock i Julmyra, kolla in den fantastiska maskinen som en av våra grannar har, en skogsbrukare som vi anlitat för att gallra vår skogsmark och förvandla den till hagar. Han ”äter” träd och spar de fina träden!

Men nu vill jag ställa en fråga till alla er som läser bloggen! Vilka är de viktigaste redskapen att investera i om man har en hästgård? (Undantag traktor, som vi inte behöver eftersom vi kan köpa de tjänsterna av Julmyra Horsecenter). Smått som stort!

Stallet utvecklas varje dag

Insidan av stallet är klätt med liggande panel

Vy från stallet mot bostadshuset

Stallet får höga portar med överljus

Spolspiltan

Foderrum med breda dubbeldörrar

Teknikrum med täckestvättmaskin, hydrofor och brunnsutrustning för hela gården, varmvattenberedare för stall samt rengöringshörna

Till vänster sadelkammare, till höger foderrum. I taket har vi valt ljusa träullitskivor och på väggarna ljus liggande panel

Brandväggen mellan boxdelen och servicedelen.

Inkommande el till stallet via sadelkammaren

Hjärtat för gårdens vatten installeras i teknikrummet i stallet, på så sätt spar vi plats i huset

Vy mot sadelkammare

Brunnen i spolspiltan kontrolleras av gullig nos

Badrummet kontrolleras av Menix som har koll på allt

Vy från master bedroom

När man badar har man vy över stallet

Platsbyggt kök med läderhandtag – inspiration av Hans Asplund och Gunnar Asplund som gjorde många fina läderlindade trappräcken och handtag 1920-1960

Trapphus

Vy från kök över hagar

Här skapas hagar!

Han som gör att vi gör allt det här

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: