Manliga förebilder! Studiebesök på fint stall i länet och träff med Killar som rider (aug 2019)

Igår besökte David träffen ”Killar som rider” och tog en ridlektion på en av de fina ridskolehästarna på Upplands Bro ridklubb, i en grupp med bara killar. Det blev en perfekt komma igång-träning efter hans ridolycka. Fälttävlansryttaren Uffe Johansson tränade de killar som hade med sig egen häst och höll en clinic (följ Uffes blogg på FB, den är galet rolig och går emot allt som ”influensers” skriver inom ridsporten: Ulf Johansson – En outfluencers dagbok)

Som jag väntat på ett engagemang som detta! Jag tror, att om vi inte lyckas locka tillbaka killarna till ridningen även på motionärs- och ridskolenivå, så har inte sporten någon ljus framtid. Så illa är det tror jag, alla sporter behöver en jämn könsfördelning för att bli livskraftiga och respekterade, och kunna erbjuda förebilder för såväl unga som äldre. Ridsport, som ger utmärkt kondition och fysik, har tyvärr fått dras med en negativ stämpel i Sverige, se bara på hur vissa sportjournalister reagerade när Rolf-Göran Bengtsson respektive Peder Fredricsson fick Jerringpriset.

I eliten fungerar det dock, men på ridskolor och ute på ridklubbarna är det sämre ställt. Det saknas ett manligt perspektiv. Det har inget med kvinnligt och manligt tänkande att göra (en kvinna kan också ha ett manligt perspektiv). Det handlar snarare om frånvaro av vissa tankemönster, som tenderar att göra att många killar inte trivs.

Av egen erfarenhet är det så mycket mindre konflikter i ett stall med fler manliga hästägare. Samt mer fokus på sport, tävling och träning och mindre på ”problem”. Genus eller inte, jag tror det är blandningen – mångfalden, som bidrar till det positiva. Men det är alltså på väg att ändras tack vare dessa eldsjälar! I vårt Julmyra finns inte denna obalans, tack vare satsningen på travet.

Medan David ordnade med sin häst kollade jag in byggmaterial och tekniska lösningar på den nybyggda fina ridanläggningen. Blev lite sugen på Regupol Bricks, en gummiasfalt som läggs i tegelstensformat på stallgången. Det var också fint att se hur de tänkt lika smart och estetiskt som oss 😂 och lagt ett överljus med nockventilation över den stora luftiga limträkonstruktionen.

Men åter till ämnet! Vad gör ni för att locka fler killar till vår häftiga sport? Eller får de bara köra och bära..? 😜

Svettiga!

Fina ridbanor

Här går det undan

Ideer!

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: