Delad entreprenad; Entreprenörernas samordning i gårdsbyggets slutfas, ansvarsområden och projektledning (aug 2019)

Bygget pågår med full intensitet och nästan 10 olika entreprenadfirmor samsas kring stall och bostadshus samtidigt som last efter last kommer med grus som blir topplagret på väg och stallplan.

Jag kommer på massor av saker jag borde gjort, ritat eller beställt tidigare, som tur är har vi duktiga och engagerade entreprenörer som påminner oss!

 

Svea Byggteknik har monterat de snygga fiskbensmönstrade svarta dörrarna på stallet, samt de valvade stallfönstren med fint snickrad omfattning.

Jag låter installera lås på rätt dörrar med hjälp av en lås- och hemskyddsfirma, och tar därefter med mig ett larm- och bevakningsföretag på platsbesök. Med skalskydd vill man inte att någon kommer in, med brandskydd vill man att alla snabbt kommer ut. Det gäller att tänka till här!

l

Jag hade ett vagt minne av att jag ritat integrerade galler i boxarnas fönster, vilket jag då inte hade gjort.. så nu brinner det i knutarna att låta tillverka boxgaller i rätt dimensioner. Enligt Jordbruksverket ska stallet vara rustat med antingen fönster eller andra ljusinsläpp för dagsljus. Helst ska varje hästbox ha ett fönster och om hästen kan komma åt fönstret med nosen eller hovarna så måste det antingen vara okrossbart eller skyddat med fönstergaller. Våra hästar får både ett stort fönster i sin box samt ljus genom takfönstren, och får nu fönstergaller från samma leverantör som boxarna (Cityboxen) vilket ger samma snygga finish på galvaniseringen. Gallret skyddar också fönsterfodret på insidan, vilket hästarna annars gärna äter upp..

 

I slutet av ett byggprojekt upptäcker man hur mycket det är som inte stämmer med ritning. Det är därför det finns ”relationshandling” en ritning som visar hur det verkligen blev. Idag har jag varit på platsbesök i bostadshuset och samordnat snickeri med el och VVS-dragningar och diskuterat bästa lösningarna med Grällsta Bygg.

Från små detaljer till stora – Julmyra Horsecenter har lagt trekammarbrunn och sluten tank på plats och snart ska vattenprover tas på vår vattenbrunn. Med mindre än tre veckor kvar till inflytt är det otroligt spännande, inget får gå fel, för då blir det till att bo i den sista lediga boxen och duscha på jobbets gym!

 

Utanför det byggtekniska görs riktiga hästgöromål den här veckan:

  • Planera foderleveranser och etablera kontakt med leverantörer i området
  • Beställa spån och spånpellets samt kraftigt energirikt hösilage till min smala, kräsna gamla tävlingshäst (som han säkert kommer krångla med ändå så jag får ordna till någon luxuös provsmakning)
  • Beställa hö från en bonde i området till ponnyerna och för att fodra alla ute med (jag vill inte lägga hösilage på marken)
  • Beställa svarthavre, betfor, Pavo, och vitaminer.
  • Beställa Davids spabad och ännu mer Pavo till Emir (De två är konnäsörer utan dess like).
  • Boka en städfirma för slutstädning.

 

Marken ser betydligt mer lovande ut efter att vår granne skogsbonden gallrat bort skogen och Lars-Ove från Julmyra Horsecenter röjt loss med schaktmaskinen. På sina ställen växer det upp tjockt hästgräs. Lingon är vad det finns mest av på tomten. Extrema mängder, har aldrig sett något liknande. Under veckan som kommer ska Lars-Ove forma landskapet, stallplanen och förbereda för Equisafe A-staket.

Vår Malinoishane Menix verkar förstå att han ska byta från Stockholm City till Julmyra för han blir helt crazy av att besöka bygget (inget fel med att få jaga restaurangråttor på nätterna men han älskar skogen). Visserligen har han en galen energi men är oftast cool och går vid min sida. På platsbesöket tog jag med mig en fotboll för att han inte skulle sno byggmaterialet eller försöka ”hjälpa till” på bygget med att slakta tejprullar eller valla runt snickarna som en oljad blixt. Han får egentligen inte ens gå in för mig då han inte har skyddstövlar. Men det skiter han i – han flög i full Mallefart rätt upp för den nybyggda trappan, euforiskt glad vid åsynen av Sala måleri och lyckades ta med sig den nymålade väggen. Så nu har vi en tricolored malinois och en hundsilhuett på trapphusväggen. Fotbollen blev till strimlor på 5 min och sedan var det dra med fasadpanelen ut i skogen igen. Brukshundklubb, hundlekparker, kul träning, stallet vi har idag – nej inget går upp mot Julmyra.

 

Vårt bygge gör mig nostalgiskt då det påminner om åren på NK, då jag jobbade för Hufvudstaden med fastighetsutveckling. Först drömmar, visioner, skisser, i nästa fas beslut. Sedan kommer verkligheten som en smäll. Oförutsett, vägval, räkna om ekonomin. I sista fasen eskalerar bygget. En vecka kvar till invigning tror man aldrig att det ska fungera, det ser ut som Östtyskland och man vaknar på natten och har ”glömt” något. Men man litar på sitt team och sina samarbetspartners för alla vill göra sitt bästa och man har valt dem för att man vet det. Och plötsligt på den bestämda dagen kommer invigningen och premiären och den bästa belöningen är att se kunderna och hyresgästerna så glada, och teamet så stolt.

Nu är David, Menix, Emir, Gottfrid och Izzidor ”kunderna” och målet är att de ska trivas maximalt! Även David och Emir som är mycket kräsna finsmakare.

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: