Hagar; Koncept, planering, schaktning, och markbearbetning (aug 2019)

Såhär ser den nya hagritningen ut. Hagarna kan enkelt anpassas efter årstid och väder, de kan kopplas ihop eller stängas av helt flexibelt utan att man behöver leda hästarna långt från stallet. Vid väder då marken är blöt och känslig kan hästarna gå i grushagen som är tillräckligt stor för 4 hästar.

Annars går de i kuperade hagar med typisk Uppländsk naturbetesmark.

Ett tag trodde vi aldrig att det skulle gå att förvandla den hopplösa skogen till hagar. Sedan träffade vi en duktig markentreprenör som precis förstod vad vi var ute efter;

1. Skogsfirman gallrade bort de flesta träden, allt sly, och sparade fina björkar och tallar. Virket säljs och hämtas av timmerbilen.

2. Mark- och anläggningsfirman formade marken. Vi kunde inte skala av hela marken. Dels skulle kostnaden vara orimlig och dels skulle det komma upp ännu mer sten. Och se fult ut väldigt länge. Vi beslutade att hitta en bra balans. Allt som innebar håligheter med risk för hästarna att fastna, som stenrös med stora lösa stenskärvor och rotvältor schaktades bort, eller fylldes över med schaktmassor.

3. Den fina marken där det redan nu växer fint tjockt gräs blir orörd förutom stenskärvor och rotvältor som rensas bort. Stubbar får vara kvar, de ruttnar och försvinner av sig själva.

4. Den näst mest hopplösa marken schaktades helt och är nu platt gul morän som det ska odlas hästgräs på.

5. Den riktigt hopplösa marken på tomtens östra del är för bergig för sporthästar. Där gör vi inga hagar. Den får vara vackra mossbevuxna John Bauer-skogskullar.

6. De branta nivåerna som uppstått då grunden till stallplanen anlades, jämnades ut med schaktmassor till mjuka backar.

7. Klippor och berg i dagen fick finnas kvar, kommer det någon extra busig häst som tex har vuxit upp i en låda i Holland så kan vi alltid spärra av den ytan. Annars är varierad natur bra för alla hästar tycker vi.

8. Naturen kommer att göra sitt, ljuset når nu fram på den öppna luftiga marken och gräset sprider sig redan. Med att odla in hästgräs också kan det bli riktigt bra. Så nu är vi inte längre ledsna över att vi inte köpte en gård i platta Skåne!

På måndag börjar Equisafe A-staket anläggas. I sista minuten kom vi på att alla grindar behöver vara dubbelgrindar. Annars kommer inte maskiner in i hagarna.

Menix hjälper till med markarbetet

Tre typer av mark: plan grusad mark, plan Morän som det ska odlas hästgräs på, samt kuperat naturbete. Koch & son är skickliga och snabba

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: