Varför är nikotingult byggbranschens standard? Jag får måla om en stor del av bostadshuset till arkitektvitt.. (aug 2019)

Vi beställde att all interiör i bostadshuset skulle målas gnistrande vit, även kallad Arkitektvit eller 0500. Men dörrarna beställde vi i ”vanlig standardvit”. Jag tänkte helt enkelt inte. Kanske hade jag för mycket att göra på jobbet just då, eller så bestämde vi oss för att snåla in på en specialbeställning av dörrarna. Har ett vagt minne av att det var väldigt dyrt.. och allt som är dyrt drabbar vår hästköparbudget. Kanske skulle man inte lägga märke till det, vitt som vitt. Idag kom chocken.

Pissgula dörrar i hela huset. Den kulören är standard i byggbranschen, på dörrar, fönster, elprylar mm. Den heter 0502 (ibland 0502-Y) ”Stockholmsvit” och blev standard på 90-talet. Den är rysligt nikotinartad men kan göra sig bra bredvid 90-talets andra kulörer, ockragult, vinrött, mossgrönt, som var hett på både kläder och väggar då. Men inte nu. Varför är den fortfarande standard? Jag förstår inte.

När jag jobbade som fastighetsutvecklare och skapade premiumkontor i Stockholms CBD (central business district) med högst hyror i Sverige ville naturligtvis ingen hyresgäst ha nedpissad interiör till sina vita marmorgolv. Jag fick låta speciallacka allt som levererades, elskenor, belysningsskenor, kylbafflar och dörrar.

Tyvärr är inte vår privatekonomi som ett multinationellt företag, med betoning på tyvärr.

Så nu har jag köpt flera liter snickerifärg i rätt kulör ARKITEKTVIT och vet vad jag kommer att göra under hösten. Duktiga personalen på Sveriges av erfarenhet enda proffsiga byggvaruhus, Bygg Ole i Nacka förstod mig precis. Men det är en annan historia, den om att byggvaruhus bara blir tråkigare, större och mer opersonliga och det gäller att hitta de proffsiga med engagerad och kunnig personal. T.ex. lade mitt kära Fredells i Sickla ned. Istället blev där Bauhaus vars personal trodde att en utslagsback var ett garderobstillbehör.

Mycket blir sämre i världen men det mesta blir bättre. Förutom i byggbranchen där pissfärgen kommer att vara standard i 100 år till.

Om någon undrar varför David inte omnämns i dagens blogg så är det för att han är i Abu Dhabi och håller workshop. Själv ska jag hålla workshop i Örebro 👍🤩👊👑💪

köksindustrin har i alla fall hängt med. Vitt på riktigt, svart läder och svart marmor.

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: