En dag kvar till slutbesiktning! Checklist för en hästgård enligt Plan- och bygglagen inför slutmöte med kommunen (aug 2019)

Ett tips för en lyckad gård är att ha en riktigt kunnig och engagerad KA enligt PBL (kontrollansvarig enligt plan- och bygglagen) och det har vi. Imorgon är det slutmöte med kommunen. Om allt på listan nedan är i sin ordning får vi och hästarna flytta till Fat Gelding Farm:

För stallet gäller:

  • Intyg av konstruktören och kontrollberäkning av stommen.
  • Drift- underhållsinstruktioner från alla byggdiscipliner ska överlämnas till oss.
  • Brandskydd ska vara utfört enligt vår brandskyddsbeskrivning. Utrymningsvägar etc.
  • VVS installatören ska ha provtryckt stallets tappvatten, ledningar och servicedelens golvvärme, enligt ”SäkerVatten” eller lika.
  • Säkerhet vid användning, T.ex. brandvarnare och låsbart medicinskåp. Besiktningsprotokoll skall finnas.
  • Elsäkerhet. Mätprotokoll och egenkontroll av elentreprenören. Isolationsprovning, kontroll av jordfelsbrytare samt funktionskontroll av elanläggningen.
  • Taksäkerhet. Om det är några installationer utförda, som måste åtkomnas via taket. Och det har vi inte eftersom stallets takfönster/nockventilation nås från insidan då vi har öppet till nock.

För bostadshuset gäller allt ovan, men det har mekanisk ventilation så då gäller även att intyg ska finnas på OVK kontroll (som har utförts av Uppsala ventilation AB) samt provtryckningsprotokoll på eldstaden och dess rökkanaler (utförts av sotare) samt intyg av sotare på taksäkerheten.

Vi har jobbat ända in i kaklet med att få ihop det här, parallellt med våra vanliga jobb. Så när alla inblandade stängde fabriken idag kl 18 blev det att pusta ut på promenad med hästen och badtur med mallen och en schäferkompis till Bellevue. På det ett stort glas vin och ta hand om träningsvärken efter att ha burit ut c:a 2 ton stallinredning och hästprylar från loftet (jag bar, David ”man of the year” satt i business class på flyget från Abu Dhabi 💪😂)

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: