Slutsamråd och slutbesiktning! Samt lite tankar om stallbyggnader och åska (sep 2019)

Idag var det slutsamråd med kommunen, för hela gården, då vår bygglovshandläggare, KA och huvudentreprenörer närvarade. Bygget blev godkänt (förutom några punkter som ska åtgärdas) och vi får flytta in!

Därefter var det byggbesiktning av stallet som jag tog hand om, och byggbesiktning av bostaden som David tog hand om (vi har olika besiktningsmän för de olika byggnaderna). Det behöver åtgärdas lite mer på både bostad och stall men i huvudsak är det funktionsdugligt och imponerande välgjort av alla inblandade så nu får även hästarna flytta in! Svea byggteknik har verkligen byggt ett drömstall åt oss.

Tur att vi byggt en så stor stallplan för det var mycket bilar som trängdes idag! Någon jämförde vår gård med Sveavägen cruising 😂 tips, bygg alltid en stor stallplan!!

Jag hade tagit ledigt från jobbet idag så resten av dagen ägnade jag åt att sätta upp hyllor och stallinredning sida vid sida med Stråhles el som slutförde el och belysning i stallet. Tips; man måste ha en elektriker som verkligen kan stall och hästar. Då blir det både rätt och snyggt! Kolla bilden vilka fina stallarmaturer vi fick!

Vi diskuterade hur långt man bör gå i att skydda hästarna för risker med åska med tanke på sommarens sorgliga olyckor. Eftersom vårt stall är potentialjordat, både grunden och boxarna, så kan det inte bli strömförande. Vill vi gå upp ytterligare en nivå kan man gräva ned kopparkabel kring stallet och koppla det till en åskledare på taket. Förr i tiden när man hade luftledningar för el och telefoni var åskledare vanligt. Nu är det ytterst ovanligt med tanke på hur byggtekniken gått framåt och för att alla installationer går i mark. Samtidigt har de riktigt stora hästsportanläggningarna kopparkabel och åskledare trots att vissa är potentialjordade.

Men, om blixten slår ned tar potentialjordningen hand om säkerheten så att ingen häst skall skadas. Utan åskledare och kopparkabel i mark så kan blixten i värsta fall orsaka brand. Men blixtnedslag är en väldigt ovanlig orsak till brand (elapparater och hösilage är en vanligare orsak) och om den olyckan är framme så har vi ett effektivt brandlarm.

Lagen om stallbyggnation kräver potentialjordning, men inte ett åskledarsystem, det är upp till försäkringsbolagen att avgöra om det är värt det.

Känslan av att flytta in alla prylar i ett helt nytt oanvänt stall med hygienväggar är mycket skön! Känslan av att flytta in i en ny bostad är också mycket skön – bortsett från de gula dörrarna som skaver. Jag brukar föredra äldre byggnader för deras kvalitet. Men jag måste säga att vår hästgård iaf håller högre kvalitet än de befintliga som vi budade på inom vår budget 😊

Känslan av att behöva packa det sista i lägenheten i Vasastan efter midnatt är ganska oskön men det är bara ”just do it”!

Många undrar ”det är mycket nu, hur pallar ni?” Jag svarar; -det är roligare när det händer saker än när det inte gör det!

Snygga armaturer

Emirs box

Utsikt från gästrummet

Välkommen! Var det smart att välja ljusa golv? Nej inte med en busig Malle i huset!

Koch & son fixar marken 👍

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: