Slutfasen av bygget; Gårdsbelysning, Thermobars, hagar, stalltvättstuga och att lära känna en helt ny omgivning (okt 2019)

Fruset vatten i hagen? Nej tack!

Nu kommer minusgraderna på nätterna och vi är glada att vi placerat flera eluttag på utsidan av byggnaderna så att det alltid finns möjlighet till att placera ut en Thermobar. De går att få med 20 m sladd och stickkontakt så att vi slipper en komplicerad installation. Nackdelen är att den modell vi vill ha är utsåld överallt, men Thermobarfabriken är serviceminded och har ställt oss på kö! De är verkligen en life Saver för hästar i Skandinavien vintertid.

Även om man har hästarna hemma vill man inte bära 60 liter varmvatten till hagen kl. 6 på morgonen innan jobbmötet i stan.

Utomhusbelysning

Mörkret faller tidigt och elfirman Anders el och fritid är klara med den fina belysningen från konstsmide, som står längs med vägen och i parken. Att etablera belysning och grönska är bland det roligaste med att forma en hästgård. Det är också lite stressigt, det är nu på hösten som fruktträd, buskar, blomlökar och perenner ska hinna komma ned i jorden, samtidigt som alla hästar och hunden ska tränas och motioneras. Eftersom vi jobbar heltid är det bara helgerna kvar. Men eftersom E-handeln utvecklats så bra de senaste åren så går allt – inklusive träd – att få på smidig hemleverans!

förberett för belysning. Det gula röret är elkanalisation

Att se sin sötis genom fönstret ❤️

Odla vall

Det är en solig och lagom regnig höst så hästgräset ”skritt bete” som vi sått i våra hagar Stockholm, Wien, och Riga har börjat gro. I de stora hagarna Panama och Singapore börjar naturgräs sprida sig och hästarna får till sin stora glädje husera där när det är sol. Vid regn eller tidiga morgnar när jag ska hinna med ett plan eller ett tidigt möte och det fortfarande är mörkt, så går de i den grusade hagen ”paddocken” för sin egen och markens skull. Det bästa med att ha hästarna hemma är att man kan anpassa hagar, foder och täcken så att det passar varje individ perfekt varje dag. Min stora svårfödda hoppsenior har för första gången i sitt liv blivit lite tjock!

naturgräs! här rullas det varje morgon. från paddocken kan man öppna till stora gräshagen ”Panama”

Hagen ”Stockholm” blev lite lerig när traktorn släpade bort fällda träd så den får vila ett tag

Täckestvättmaskinen; the horror story:

Vi fyndade en proffstvättmaskin, en Wascator av gigantisk modell för några tusenlappar. Den vägde 250 kg och fick kopplas in av elekriker och VVSare och skulle behövts bultas i betongen. I vårt stallgolv finns golvvärmeslingor och de vill man inte bulta i, då kan det bli punktering och golvet får bilas upp för att kunna laga slingorna. Såvida man inte hyr en värmekamera och märker ut vart slingorna går. Men moderna värmegolv avger så jämn värme, då ska först anläggningen stängas av en tid och brassas på för att man ska ha en chans att hinna rita ut slingorna.

En modern proffstvättmaskin är högcentrifugerande och behöver bara balanseras på golvet. Med vår äldre icke högcentrifugerande modell var balanseringen en chansning. Vår duktiga snickare gjorde ett försök, och skulle maskinen vandra väg skulle vi gjuta en betongplatta, försiktigt förankra betongplattan i stallgolvet med fästen som inte skulle skada värmeslingorna, och sedan bulta maskinen i betongplattan.

Men då startar inte den stora gula fan. Jag kallade ut Upplands tvätt- och kylservice som uppvisade en fascinerande kunskap inom området. Efter en timmes ihärdigt arbete hittas felet och eftersom maskinen var från 1988 fanns inte längre reservdelarna. Vi hade stor tur, eftersom vi köpt maskinen av en sjysst kompis som gav pengarna tillbaka. Den hade dessutom fungerat ända fram till flytten till oss.

Alla har inte samma tur och bra personer kring sig. Det finns oärliga tvättmaskinsförsäljare som har hittat marknadspotentialen i ridsportsvärlden och figurerar på stora mässor och meetings.

Blocket och Hästnet kanske inte är en lämpligt plats att köpa stalltvättmaskin på. Proffsmaskiner är som bilar och ska servas varje år. Står de i stall skall maskieriet rengöras, torvdamm och smuts kan bränna maskineriet.

Snart kan jag doktorera i ämnet stalltvättmaskin. Ändå glömde jag en annan viktig aspekt; gamla maskiner är inte så energieffektiva.

Vi fick slutligen tag i en splitter ny Wascator, men då kom ångesten åter. Den skulle återigen hämtas av oss (tung) i Stockholm, ringa in VVSare för inkoppling,

Inte kunna köras i hästsläp (tvättmaskin i hästsläp = olovlig körning = inget körkort), hyra lastbil, få ut den gamla på 250 kg… Denna var också för liten för våra 165 -vintertäcken.

Då dök en annan möjlighet upp, firman som hjälpte oss att försöka laga den gamla, och som själva säljer och servar maskiner i flerbostadshus kom med ett erbjudande på en tillräckligt stor Wascator och all service kring ingår. Nu ser vi äntligen ljuset i tunneln! Det kan låta som ett i-landsproblem men ångesten och krånglet kring stalltvättmaskin var i paritet med hela gårdsbygget.

Nu väntar vi med spänning på att få se vår nya fräscha stalltvättstuga komplett och fungerande.

När allt faller på plats

Bygget pågår här och var, verandan till bostadshuset är snart klar, trappor till entréerna är på gång, och i stallet är det alltid något att montera eller organisera.

Som tur var hade vi vänner från Texas som kom över under helgen så att vi fick en välbehövlig paus. Davids dröm; en jacuzzi, hade just installerats – perfekt timing! Våra duktiga snickare har byggt in den snyggt i verandan (den sticker upp 45 cm), och vår granne skogsbrukaren Bengt fick den 750 kg tunga pjäsen på plats med sin skogstraktor.

Med täckestvättmaskin, jacuzzi och öppen spis kan hösten komma!

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: