Mental träning och en till häst! (dec 2019)

Förra veckan var jag på föreläsning om neuroledarskap och personlig hållbarhet av idrottscoachen Jana Söderberg. Hon lärde mig om ”skattkistan”. Inuti den ligger allt man kan påverka. Utanför skattkistan ligger allt man inte kan påverka, som t.ex barndomen, chefen eller novembervädret som är svart och fuktigt som i graven.

Som ett ljus i mörkret kom vår nya tävlingshäst och tog den sista boxen som väntade i det femstjärniga hästhotellet (vi hoppas att de tycker så även om vår gamla Hoppkung helst sovit i villan).

Fördelen med att köpa häst i november är att man kan träna i lugn och ro inför tävlingssäsongen. Nackdelen är att man själv är trött och utarbetad i mörkret.

Där, som Jana förklarade, gäller det att gå utanför sin bekväma comfortzone och anta utmaningen!

Vi fick tipset om KND Futuristic från vår vän Suvi Räsänen, som driver SR Häst- och Ryttarutbildning i Vallentuna. Hon såg annonsen och tänkte ”perfect match” för vår lilla familj. När jag ringde visade sig säljarna vara gamla bekanta från tiden i Saltsjöbaden. De hade följt mig och ”Hoppkungen” under nästan 15 år och visste hur jag kämpat med den envisa jättehästen. En häst som hade allt, stam, scoop och fin bakgrund, men vars hjärna fortfarande är det knasigaste jag träffat på i hästväg. Men så roligt vi haft och så mycket jag lärt mig. Jag hoppas han blir minst 30 år gammal.

Det här fina stoet har många vinster och placeringar i hoppning och familjen som sålde var noga med att hon kom till en familj med rätt inställning och vad kunde vara bättre än ”Kicki med Emir!”

Vid de orden blev David ganska orolig. Men den här damen är skarp på ett annat sätt. Inte i ridningen som Emir, utan hon har istället stor integritet i hanteringen.

En häst har sin personlighet, den kan man inte förändra, men vad man kan påverka är sin träning, sin hästhållning och sin mentala inställning. Man ska inte krångla till det med hästar. Den bästa ryttarinspirationen jag fått är en föreläsning med polisen Ulla-Carin Carlson Lindkvist som hade den kända polishästen Utter. ”Hästar blir inte rädda eller bråkar för sakens skull, de försöker lösa ett problem. När de forcerat problemet lägger de det bakom sig, det är vi som fortsätter att tänka på det.”

Vi hann med både dressyrträning i Julmyras fina ridhus och sadelutprovning med Peter Winslov innan snön och kylan slog till igen. ”Fasans” blindbrodd var så nednött att vi inte kunde byta till riktig brodd, så det blev en vecka i stor hage tills vi har hovslagartid eller halkan ger vika. Men hon verkar trivas med det, kliar rygg med Emir dagarna i ända.

I helgen kom ponnyernas fd ägarfamilj från Dalarna och hade körkurs för oss på Julmyras fina travvägar. Den lilla svarta skenade, den man minst anade skulle vara kapabel till någon form av action. Så är hästar!

Vårt bygge som skulle vara helt klart i slutet av augusti har fortfarande några detaljer som ska slutföras. Så är byggbranschen!

Men Bredbandet kom äntligen idag och det är en obeskrivlig lättnad.

Det klokaste Jana Söderberg sade var att har man för mycket drömmar blir man lam. Man ska jobba där man står. Det är alla vardagars små träningstillfällen som leder till resultat, inte att fokusera för mycket på en vision.

Det tar jag med mig på resan med vår nya fina häst.

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: