Att forma obebyggd mark till hagar och att bo i en hästkommun (jan 2020)

I år är det den varmaste januarimånaden på 10 år, men 2010 fick jag gräva fram bilen ur snön på Sveavägen i -21 grader i februari. Så det kan slå om. Därför gäller det att passa på med mark och hagar. Idealet är några minusgrader. Då kör inte maskinerna ned i marken så mycket.

Det finns bra saker med alla väder. I år har alla hästmänniskor klagat på leran som kom efter en mild december. Vi har bara varit glada – det är precis hur leran och avrinningen beter sig som man vill veta på en nybyggd gård. Vi har beställt grävning av diken, utfyllnad och dränering i och utanför hagarna, sant köpt 66 ton extra grus. Utan den milda vintern så kanske vi hade lurats av naturen och odlat vall och planterat dyra träd och buskar, utan ett tillräckligt bra grundarbete, som sedan hade fått grävas upp. Nu ser vi hur avrinningen verkligen beter sig och får chansen att åtgärda det redan första vintern.

Vi grusar även hagarnas ingångar, och lägger ett ytterligare lager i grushagen. Här blev det en miss. Vi köpte in en grustyp där alla stenar var ungefär lika stora, men då rullar gruset undan, och blir inget stabilt bärlager. Sedan kom vi på att underst behöver man ha en grustyp som skapar ett bärlager, genom att stenarna har olika storlekar och stabiliserar varandra. För stora och vassa stenar får inte finnas överst, tex som det är i makadam, för då kan hästarna få hovbölder. Vår stora valack med platta hovar kan inte ens skritta över makadam utan att bli öm trots att han har skor.

I år var det första julen på egen gård. Min hästkunniga familj besökte oss och gav många bra tips. Jag hade lovat familjen en vit jul med ponny och släde, trots allt är vi i norra Uppland. Men snön försvann dagen innan och kom tillbaka på annandagen. Helst vill snön falla rikligt bara när jag ska med ett tidigt plan eller morgonmöte.

Julklapparna var mycket användbara, bidrag till stallapoteket och en fantastisk kvast som fixar hela stallet i några svep. Den är en favorit i tyska dressyrstall. David gav stallet en fin grovdammsugare i julklapp, nu kan det bli rent bakom boxgaller, på sadelkammarhyllorna och på takbalkarna.

I Julmyra ägs vissa delar av gårdsägarnas samfällighet och andra delar av Julmyra Horsecenter. Nybyggarandan är stor och trots att vi bara bott här i ett par månader har det skett mycket utveckling. Renovering av vägar, diken, gatubelysning, och det planeras gatubelysning på vår lilla slinga. Tillsammans med Julmyras ledning har vi tagit tag i det fina ridhuset som vi har servitut i, för att utveckla det, exempelvis genom att renovera underlaget. Drömmen (som inte är helt osannolik!) är att det öppnar restaurang och ridsportsbutik i ridhuset, och att det kommer igång med mycket träningar och tävlingar.

Vi bor i konceptet ”Gård på gården” där man köper mark och bygger sin egen gård och kan beställa tjänster som gödselhämtning och snöskottning. På 10 minuter är man inne i Morgongåva, där det går pendeltåg till Stockholm och Uppsala, och åker man åt andra hållet är man snabbt i Sala eller Enköping. Flera km belysta ridvägar, ett stort ridhus och tillgång till travets anläggning med travbana, rakbana, backbana mm som även ridhästar får använda vissa tider gör att alla förutsättningar finns här för att leva med hästar, träna och ändå kunna jobba i Stockholm. Lyxen att kunna gå rakt ut i sin egen skog med hunden gör även att tråkiga januari lyser upp.

Av 35 tomter är 10 bebyggda. Vissa bygger bara villa först, andra bygger stall först, och på några finns det fina proffsanläggningar. 16 tomter ägs av Julmyra Horsecenter och är till salu. De är anlagda med infartsväg, samt el och bredband framdraget till tomtgränsen. Alla tjänster kan förmedlas så som mark- och anläggningsarbeten, vatten/avlopp, bygg- och arkitekttjänster.

Vi hoppas fler vill flytta hit, för det är roligt med grannar!

På ICA kan man köpa mat till både sig själv och hästen – så som det ska vara i en riktig hästkommun!

Här dräneras sommarhagen

Vi passar på att dika ur trädgården när maskinerna ändå är här

Inte så fint just nu men till våren kommer växtkraften i hagarna!

Stor häst trivs med stora mått i stallet

Vi utforskar närområdet och besöker en jättefin hästklinik i byn Röcklinge. Isidor behövde gå till tandläkaren.

När det ä -10 är allt vackert

Magisk morgon

Belysningen går på automatik, den följer ljuset genom en sensor

Nyårsdagen bjöd på en magisk skymning

Utsikt mot 150 kvm trädäck.

Snön kommer och går..

66 ton grus läggs ut

Alla blir glada av snö

Familjen!

Mammas pepparkakshus

Hoppkungen vann årets hederspris som familjen delar ut till en idrottsstjärna i familjen

Kvällsfodring på julafton!

Malinois, laps vallhund-mix och gråhund

Julafton på egen gård

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: