Diken, dränering och grus – all in på hagarna! (jan 2020)

Man behöver bo ett tag på en gård för att se vart man behöver bearbeta marken.

Vinterhagen består av en helt grusad hage, med en ingång till en stor naturhage. Grusdelen är vi så glada för att vi byggde! Den naturliga ängs- och skogsmarken i naturhagen har hållt sig fin och fräsch hela vintern trots aktiva hovar så hästarna har fått röra sig där hela vintern. Men en del av naturhagen är schaktmassor för att vi format en platå. Denna består främst av morän, och det har inte hunnit växa upp något gräs där ännu, med rötter som binder marken. Det gläder vår stora häst som är en näst intill övernaturlig rullare. Han grävde sig en grop och vältrade runt som en flodhäst. Eftersom jag förutsåg det är en spolspilta med golvvärme, och en bra tvättmaskin en livräddare i vardagen. Inom en timme är allt torrt och rent, häst, täcke och interiör. 

Vårt stora och spännande projekt just nu ör sommarhagen. Den genomgår en transformation med dränering, diken och utfyllnad. 

  • Diken grävs längst med våra ägor, som leds ut till den allmänna vägens huvuddike. Julmyra och vår samfällighet har ett välskött dikessystem som utvecklas.
  • Diken grävs inuti sommarhagen. I diket läggs ett dräneringsrör, ovanpå läggs makadam och sedan grus. Jordmassorna som kommer upp används för att fylla ut de lägre nivåerna i hagen där vatten lätt samlas.
  • Grävskopan plattar till och jämnar ut marken
  • När våren och solen kommer sår vi på hästgräsfrö. Vi köper ”Skritt Bete” från Foderladan.com. Mycket naturgräs finns även på våra marker.
  • När vi ändå har grävmaskinerna här passar vi på att dika ur, dränerar och jämna ut det som ska bli vår trädgård. Trädgårdens dike leds ut till sommarhagens dike. 

Vi gör inget själva då Julmyra är fullt av duktigt yrkesfolk. Men när det kommer till finputsningen, den man gör på sin lediga tid, så hugger vi i själva med motorsåg och röjsåg. Exempelvis stubbar, sly och små träd. När jag röjer i skogen utanför våra hagar hittar jag både vackra enar och små ekar som vill upp mitt i allt det igenvuxna. Skogen behöver verkligen människans hjälp för att må bra. 

Man kan bli skrämd vid tanken på att förvandla stenig skogsmark till gröna ängar, men med facit i handen, det är enkelt. Gallra, schakta, gräva och så. Vi har bara bott här i 5 månader och redan kan man skymta visionen om den magiska Uppländska hagmarken!

Publicerad av allahastarhemma

Arkitekt, affärsutvecklare och ryttare som ritar och bygger egen hästgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: