Vi har ritat ett hagsystem som är helt flexibelt. Alla hagar kan kopplas ihop till en enda jättehage eller stängas av vid behov efter årstid, om en hage ska vila/växa eller om hästarna behöver gå åtskilt. Det smidiga är att de två huvudgrindarna bara ligger några meter från stalldörrarna i öst och väst, så det tar inte många minuter att släppa ut hästarna innan jobbet. Man måste bara komma ihåg att ha som rutin att stänga båda grindarna, annars kommer hästarna in i ena änden och ut i den andra. Jag hade glömt att jag öppnade grinden vid den västra stalldörren, för att rengöra Thermobaren i morse, medan jag släppte ut alla hästar genom grinden vid östra stalldörren.
Så började min videokonferens. En kick-off workshop för mitt nya projekt, med 15 personer jag ännu inte kände. Under coronatider får man göra alla konferenser digitalt, och det fungerar utmärkt, men idag blev det lite nervöst. David öppnade dörren till mitt arbetsrum och viskade att hästarna galopperade iväg i full fart bort från vår gård.. Vad skulle jag göra? Det var bara att fortsätta mötet och inte tappa ansiktet, och diskret stänga av videofunktionen för att dölja mina röda kinder. Jäkla hästar. David hittade dem i grannens paddock där de kunde fångas in. Den stora stegrade och piafferade i all sin seniora prakt. Tur att vi valde att köpa mark och bygga i en hästby där grannarna har viss förståelse, och tur att inga dyrbara trädgårdsarrangemang hos grannen hann falla offer för ligistflocken. Nu ska jag vara lite mer noga med morgonrutinerna!
Stor vinterhage, stor sommarhage, tre vanliga naturhagar samt en helt plan grusad hage, perfekt för 4 hästar. Allt kan kopplas samman.
Grushagen från sadelkammarfönstret, med västra huvudgrinden
Emir på väg in i stora sommarhagen, vy från trädgården
Vid alla ingångar och passager ligger stora mängder av grus som hästarna älskar att rulla i. Här vid östra huvudgrinden.
Vår nyanlagda väg är alltid lika kul att galoppera iväg på om man får chansen. Till vänster sommarhagen, till höger vinterhagen
Gott om yta och grus kring stallet alla sidor för varutransporter, lastning, in- och utsläpp
Slutligen lite härliga vårbilder med hagarna i bakgrunden!
För 1,5 år sedan när vi påbörjade byggandet av ett paradis för hästar, var här bara mörk igenvuxen skog. Nu har vi lyckats skapa ett paradis för alla arter, underbara reptiler, rovfåglar, hackspettar, humlor stora som bomber och massvis med fåglar och fjärilar jag inte trodde fanns (är fjärilshuset på rymmen 😂). Nu förstår man hur viktigt det är för ekologin att vår vackra natur brukas av människor 🌺💖🐝🦋🦄🐉
Tanken var att vi skulle bygga ett växthus till våren men först en ny tävlingshäst. Nu ligger dock alla provridningar på is på grund av pandemin, men även hästvärlden har lyckats bli ganska digital så det finns möjligheter! Under tiden kan man göra ett grönsaksland, en trädgård och utveckla den runda parken på stallplanen.
Rosen Flammentanz ska klättra på stenen och intill blir det blå vindruvsrankor
April slog tillbaka med snö och is men förra veckan var det sommarvärme och vi hann både bli bruna och ha AW på terrassen. Hästarna fick vara ute till 21. David har monterat en ”Predator”, en maskin som dödar köttätande insekter över 5000 kvm, särskilt den lilla känsliga svarta ponnyn och den gamla hopphästen som är rädd för flugspray ska vara mycket tacksamma!
AprilväderLykta i ”rundeln” från Konstsmide Kabelfria Led ljus i förgrunden Finns på ”Myggfri” on-line Bygghemma har stort sortiment bra utemöbler och leverans ända till dörren
De flesta trädgårdsföretag har garantier, chattfunktion och hemkörning så man kan plantera på helt Coronasäkert. Men det är underbart att ta en sväng förbi fina Burgers Trädgård i Sala ifall man ändå måste hämta upp varor på Systembolaget och ICA, de enda utflykter vi gör nu då det dagliga arbetet sker helt från våra kontorsrum på gården.
Krukor från Burgers trädgård
Det går förövrigt överraskande bra att hålla stora möten, seminarier och workshops på Teams. Det blir både fokus och engagemang och lika effektivt som ”IRL” med fördelen av att det blir mindre stress och miljöbelastning pga minskat resande. David blev nyligen vald till Ordförande för Humanisterna efter en digital kongress. Så nu väntar en spännande resa med intervjuer och mingel on-line.
Mitt arbetsrum. Skrivbordet är morfars farfars läkarskrivbord Emir, David och Beethoven!Sommar och vinter om vartannat!
Har man aldrig ägt en trädgård så är det ett stort experiment. David är uppvuxen med trädgårdsmästare i tropiska länder och satte i fredags sin första potatis.
Lyckan När man satt sin första potatis
Några lärdomar såhär långt;
Alla växter ska klara zon 4
Fruktträd måste man ha två av för att de ska få frukt (det finns listor på vilka sorter som pollinerar varandra) medan bärbuskar är självfertila.
Hästgödsel kan man lägga i en hink med vatten, låt stå 3 veckor, blanda med 20 delar vatten = perfekt gödsel att vattna med
Blodpulvret som används för att träna spår med hunden kan lösas i vatten och vattnas med så skrämmer det bort harar
Några av fruktträden planterades i oktober och några i april;
Päronträden Göteborgs Diamant och Esperens Herre
Äppelträden Transparent Blanche och Åkerö
Körsbärsträdet Van och Stella
Åkerö med ledljus och sten från hagenGräsfrö, rosor och perenner på gång på stallplanen
Svart och röd vinbär tog vi med från uteplatsen på Norrmalm. De trivs nu! Övrigt som följde med från stan var Olivträd, citrus, smultron och klematis. Från syrran fick vi jordgubbsplantor och höstanemon. Hallon finns naturligt på tomten (otroligt med tanke på att det här mest finns schaktmassor, Tall, Björk, Ljung och lingon) så vi adderade;
Vindruvan Zilga, för att mamma hade en stor odling i sin trädgård och det var magiskt med egen druvjuice. Denna sort tål kallt klimat.
Gul Krusbärsbuske
Björnbär
Rosor, blommande buskar och färdiga perenner är kul, ned i jorden kom;
Flammentanz, stor röd tålig klättrande ros
Fairy röd och vit marktäckande ros, blir fint på stallplanens runda park
En gul ros Friesia i Lindesbergkruka på uteplatsen
Kameliaschersmin ‘Virginali. Doftar underbart på sommarkvällar
En syrenhortensia, tre vanliga syrener, två dvärgsyrener och en rund buxbom (som hanhunden märker revir på så vi vet inte om den överlever)
Dvärgsyrenen satte vi i en stor kruka på en stubbe för kompositionens skull.
Jättevallmo Queen Alexandra, backnejlicka och Daggkåpa ifall det skulle misslyckas med perennfröerna
Grönsaksfröer för trädgårdslandet (spolspiltans och foderrummets fönster har fått agera drivhus):
Bondböna ‘Witkiem’ och ‘Robin Hood’, det enda som växte på en uteplats i norr på norrmalm så den borde ge skörd här
Grönmynta, för man måste kunna göra Mojitos och mint-te
Rabarber ‘Victoria’, för min rabarbermarmelad med kardemumma är ett måste till ost och vin
Mammutpumpa ‘Yellow Giant’, för att det är så kul med Halloween
Gul zucchini, en god rolig lättodlad grönsak som älskar hästgödsel
Tomater, har nu blivit 8 fina plantor som trivs i spolspiltan eftersom vi fick snö igen
Rädisa ‘Köbenhavns Torve 2’
Italiensk Rucola
Gul Rödbeta ‘Burpees Golden’
Gräslök ‘Medium Leaf’
Mangold ‘Bright Yellow’
Palsternacka ‘White Gem’
Perennfröer
Vitsippa, ironiskt nog visade den sig växa överallt och stortrivas på vår gård. Men de dyra fröerna har fortfarande inte tittat upp i fönsterkrukan…
Vitsippor fanns tydligen i mängder, så onödigt att försöka odla!
Stor Blåklocka och prästkrage måste man ha på en svensk faluröd hästgård
Murreva, blir häftigt när den växer på stenpartier
Äkta Förgätmigej, hade mina föräldrar utanför villan. Blev en härlig mjuk blå matta
Innan vintern satt jag fröer från några riktiga favoriter, hoppas de tar sig!
Löjtnantshjärta
Viol
Krollilja
Ungersk stockros
Japansk lykta
Såpnejlika
Jättevallmo
Stormhatt
Lavendel
Vi bor grannar med den fina gården Jultorpets Handelsträdgård (som har Groendalen Freddie som Menix älskar att leka med). Precis när vi flyttade hit i september hann vi fynda på deras höstrea; Kaukasisk klocka, Vallmo, Jätterudbeckia, Alunrot och Blod..någonting.
Mitt kontor i Solna ligger nära Ulriksdals slottsträdgård och där är underbart att handla och äta lunch, så det blev mycket blomsterlökar inhandlade i september, Narcisser
Tulpaner, Snödroppe, Hyacinter, Olika liljor, Krokusar, Pärlhyacint – och det man måste ha om man bor i Uppsala; Landskapsblomman Kungängslilja!
Ängsgräs med blommor har spridits ut i dikeskanterna och i de mer naturliga delarna av trädgården.
Ytterligare ”Skritt bete” hästgräs till hagarna.
Hästarna i stora sommarhagen
Och en jättesäck villagräsmatte-frö till gräsmattorna som anlades i höstas men fått stryk av lösa hästar och hundar.
Nu hoppas vi det här blir bra!
Emir studerar David i grönsakslandetMen nu får det gärna bli mer träning igen! David blev vald till ordförande i Humanisterna. Här med Emir Emir, min bästis sedan 15 år upplever sin 23 vår!
Genom uppväxten med hästar i inackorderingsstall i stans utkant har jag ridit i skogen hela mitt liv. Jag har trott att skogen och naturen är vacker av sig själv. Jag har totalt missat hur det verkligen ligger till. All vacker skog, stränder och ängsmark vårdas av någon. Kommunen eller markägaren. Skog som inte vårdats är förfärlig, inte minst för sig själv. Stränder som inte förvaltas är inte tillgängliga för någon.
En vacker bit skog som vårdats av vår granne
Vi har bebyggt nästan hela vår mark med hus och hagar, men lämnade en del skog obebyggd. Där kan det i framtiden bli gästhus, hagar eller en liten terrängbana. Till att börja med en vacker naturtomt för promenader och träning med hunden. I flera år innan vi köpte marken, har den fått växa igen. Någon gång i tiden har någon vårdat skogen, det syns det spår av.
En av våra magiska tallar!
Grannen i öster, som är skogsbrukare, har en fantastisk skog. De har vårdat den så att den blivit som en John Bauer tavla. Jag trodde naturen såg ut så, och förstod inte vilket arbete som låg bakom.
Vi hade istället ett hav av snuskig sly full av fästingar och halvdöda knotiga träd som i panik försökt ta sig upp mot ljuset.
Hasselskogen med ett hav av vitsippor vid stallet där jag hade Emir tidigare, var alltså en skogsvårdares verk och inte ett under av naturen. Tack kommunen, privata markägaren, kyrkan eller vem det nu var som möjliggjorde alla fina uteritter i Österhaninge!
Här har jag röjt sly helg efter helg..
I några veckor har vi slitit med projektet ”Skogsglänta och stubbar på Fat Gelding Farm”. Det har blivit många timmar med röjsåg försedd med skogsklinga, manuell såg, motorsåg och sekatör. Plötsligt börjar fåglar flytta in och sjunga, blommor börjar spira på marken och framförallt framträder de otroligt vackra gamla tallarna. De gigantiska tallarna är som stora snälla gudar, som man bara vill krama. Att de nu får ljus och näring ger ny energi till det tunga röjningsarbetet. Och det bästa av allt är att små ekar har börjat spira. Jag ska plantera fler, och är på jakt efter ekollon. Dock bör ekar inte vara för nära hästhagarna; ekollon är giftigt för hästar trots att de älskar att äta upp dem. (Emir mådde trots det utmärkt alla de år jag hade honom i Saltsjö Duvnäs i en hage med flera hundra år gamla ekar).
Stubbarna är borta ur hagarna med hjälp av en bra motorsåg
En ny utmaning vi hade med hagarna var alla stubbar som stack upp på ett irriterande och oestetiskt vis. Vi tog in offerter från flera stubbfräsningsfirmor, som antingen var orealistiskt dyra eller kanske inte ville ha mer jobb. Vem vet. David löste det genom att motorsåga ned alla stubbar och det blev ett riktigt bra resultat utan någon kostnad förutom för motorsågsbensin och byte av sågklinga och arbetstid.
Dränering, stubbborttagning och sådd. Snart är sommarhagen klar!
Proffessorn som visade sig vara hantverkare
Min intellektuella sambo Doktor Rönnegard, som endast har lyft en penna under sitt liv, och hade salongslackade naglar när vi träffades, bondar lätt med gubbarna på motorsågsbutiken. Han har dessutom blivit händig på att snickra, och byggt ut rampen till gödselcontainern. Det är kärlek!
David i olika former!
Gödselcontainern får en liten ramp på 20 cm. Det blir mycket enklare än en stor trä konstruktion eller att gräva ned containern och behöva gjuta kantstål, cement och dränera. Enkelhet!
En lärdom från arkitektskolan – samt i mitt yrke som affärsutvecklare inom fastighet, är att man ska jobba MED en plats och inte mot den. ”Genus Loci” betyder ”platsens själ” och uttrycket användes av såväl de gamla grekerna som postmodernismens nytänkande arkitekter.
På vår plats är ”Genus Loci” till stor del Sten. Sten och åter Sten som inlandsisen så artigt vräkt över vår mark. Genom att använda stenen för att bygga trädgårdsformationer blir arbetet med att rensa sten i hagarna roligare. David har återigen visat sin oanade hantverkstalang med att skapa landskapsarkitektur av sten.
Kant för trädallén och runda parken
Coronakrisen
Vi är är glada att ha hästarna hemma nu när Coronakrisen kom. Jag är också otroligt tacksam över vårt utvecklade och digitaliserade samhälle som möjliggör för oss och många andra att jobba som vanligt, fast hemifrån. Bredbandet är snabbt och vi kan ha möten och hålla workshops på Teams. Lite trist är det att våra föredrag som vi skrivit med själ och hjärta, inte kan framföras ”live” (jag skulle föreläst på en nationell trygghetskonferens och David på en Business ethics -konferens i Polen om två veckor) då konferenserna ställts in. Men i övrigt jobbar vi på som vanligt i våra kontorsrum på gården.
Hästmat (och toapapper!!) beställer vi som vanligt on-line med hemkörning från Foderladan, hö köps lokalt och storhandla gör man ändå när man har gård vilket innebär att man har ett litet lager.
Nu ska vi se Tarkovskijs ”Offret” från 1985. En gammal favorit. Den känns passande nu!
Härliga ljusa dagar, stallpass innan alla möten börjar
Julmyra Horsecenter har gjort ett fantastiskt hållbarhetsarbete i vår ort Julmyra. Det finns gårdstomter till salu, kom och köp! I hjärtat av Mälardalen, pendlingsavstånd till Uppsala, Stockholm, Västerås och Enköping. https://www.tidningenridsport.se/de-fick-lovstas-pris-for-hallbarhet/
Man behöver bo ett tag på en gård för att se vart man behöver bearbeta marken.
Vinterhagen består av en helt grusad hage, med en ingång till en stor naturhage. Grusdelen är vi så glada för att vi byggde! Den naturliga ängs- och skogsmarken i naturhagen har hållt sig fin och fräsch hela vintern trots aktiva hovar så hästarna har fått röra sig där hela vintern. Men en del av naturhagen är schaktmassor för att vi format en platå. Denna består främst av morän, och det har inte hunnit växa upp något gräs där ännu, med rötter som binder marken. Det gläder vår stora häst som är en näst intill övernaturlig rullare. Han grävde sig en grop och vältrade runt som en flodhäst. Eftersom jag förutsåg det är en spolspilta med golvvärme, och en bra tvättmaskin en livräddare i vardagen. Inom en timme är allt torrt och rent, häst, täcke och interiör.
Vårt stora och spännande projekt just nu ör sommarhagen. Den genomgår en transformation med dränering, diken och utfyllnad.
Diken grävs längst med våra ägor, som leds ut till den allmänna vägens huvuddike. Julmyra och vår samfällighet har ett välskött dikessystem som utvecklas.
Diken grävs inuti sommarhagen. I diket läggs ett dräneringsrör, ovanpå läggs makadam och sedan grus. Jordmassorna som kommer upp används för att fylla ut de lägre nivåerna i hagen där vatten lätt samlas.
Grävskopan plattar till och jämnar ut marken
När våren och solen kommer sår vi på hästgräsfrö. Vi köper ”Skritt Bete” från Foderladan.com. Mycket naturgräs finns även på våra marker.
När vi ändå har grävmaskinerna här passar vi på att dika ur, dränerar och jämna ut det som ska bli vår trädgård. Trädgårdens dike leds ut till sommarhagens dike.
Vi gör inget själva då Julmyra är fullt av duktigt yrkesfolk. Men när det kommer till finputsningen, den man gör på sin lediga tid, så hugger vi i själva med motorsåg och röjsåg. Exempelvis stubbar, sly och små träd. När jag röjer i skogen utanför våra hagar hittar jag både vackra enar och små ekar som vill upp mitt i allt det igenvuxna. Skogen behöver verkligen människans hjälp för att må bra.
Man kan bli skrämd vid tanken på att förvandla stenig skogsmark till gröna ängar, men med facit i handen, det är enkelt. Gallra, schakta, gräva och så. Vi har bara bott här i 5 månader och redan kan man skymta visionen om den magiska Uppländska hagmarken!
I år är det den varmaste januarimånaden på 10 år, men 2010 fick jag gräva fram bilen ur snön på Sveavägen i -21 grader i februari. Så det kan slå om. Därför gäller det att passa på med mark och hagar. Idealet är några minusgrader. Då kör inte maskinerna ned i marken så mycket.
Det finns bra saker med alla väder. I år har alla hästmänniskor klagat på leran som kom efter en mild december. Vi har bara varit glada – det är precis hur leran och avrinningen beter sig som man vill veta på en nybyggd gård. Vi har beställt grävning av diken, utfyllnad och dränering i och utanför hagarna, sant köpt 66 ton extra grus. Utan den milda vintern så kanske vi hade lurats av naturen och odlat vall och planterat dyra träd och buskar, utan ett tillräckligt bra grundarbete, som sedan hade fått grävas upp. Nu ser vi hur avrinningen verkligen beter sig och får chansen att åtgärda det redan första vintern.
Vi grusar även hagarnas ingångar, och lägger ett ytterligare lager i grushagen. Här blev det en miss. Vi köpte in en grustyp där alla stenar var ungefär lika stora, men då rullar gruset undan, och blir inget stabilt bärlager. Sedan kom vi på att underst behöver man ha en grustyp som skapar ett bärlager, genom att stenarna har olika storlekar och stabiliserar varandra. För stora och vassa stenar får inte finnas överst, tex som det är i makadam, för då kan hästarna få hovbölder. Vår stora valack med platta hovar kan inte ens skritta över makadam utan att bli öm trots att han har skor.
I år var det första julen på egen gård. Min hästkunniga familj besökte oss och gav många bra tips. Jag hade lovat familjen en vit jul med ponny och släde, trots allt är vi i norra Uppland. Men snön försvann dagen innan och kom tillbaka på annandagen. Helst vill snön falla rikligt bara när jag ska med ett tidigt plan eller morgonmöte.
Julklapparna var mycket användbara, bidrag till stallapoteket och en fantastisk kvast som fixar hela stallet i några svep. Den är en favorit i tyska dressyrstall. David gav stallet en fin grovdammsugare i julklapp, nu kan det bli rent bakom boxgaller, på sadelkammarhyllorna och på takbalkarna.
I Julmyra ägs vissa delar av gårdsägarnas samfällighet och andra delar av Julmyra Horsecenter. Nybyggarandan är stor och trots att vi bara bott här i ett par månader har det skett mycket utveckling. Renovering av vägar, diken, gatubelysning, och det planeras gatubelysning på vår lilla slinga. Tillsammans med Julmyras ledning har vi tagit tag i det fina ridhuset som vi har servitut i, för att utveckla det, exempelvis genom att renovera underlaget. Drömmen (som inte är helt osannolik!) är att det öppnar restaurang och ridsportsbutik i ridhuset, och att det kommer igång med mycket träningar och tävlingar.
Vi bor i konceptet ”Gård på gården” där man köper mark och bygger sin egen gård och kan beställa tjänster som gödselhämtning och snöskottning. På 10 minuter är man inne i Morgongåva, där det går pendeltåg till Stockholm och Uppsala, och åker man åt andra hållet är man snabbt i Sala eller Enköping. Flera km belysta ridvägar, ett stort ridhus och tillgång till travets anläggning med travbana, rakbana, backbana mm som även ridhästar får använda vissa tider gör att alla förutsättningar finns här för att leva med hästar, träna och ändå kunna jobba i Stockholm. Lyxen att kunna gå rakt ut i sin egen skog med hunden gör även att tråkiga januari lyser upp.
Av 35 tomter är 10 bebyggda. Vissa bygger bara villa först, andra bygger stall först, och på några finns det fina proffsanläggningar. 16 tomter ägs av Julmyra Horsecenter och är till salu. De är anlagda med infartsväg, samt el och bredband framdraget till tomtgränsen. Alla tjänster kan förmedlas så som mark- och anläggningsarbeten, vatten/avlopp, bygg- och arkitekttjänster.
Vi hoppas fler vill flytta hit, för det är roligt med grannar!
På ICA kan man köpa mat till både sig själv och hästen – så som det ska vara i en riktig hästkommun!
Här dräneras sommarhagen
Vi passar på att dika ur trädgården när maskinerna ändå är här
Inte så fint just nu men till våren kommer växtkraften i hagarna!
Stor häst trivs med stora mått i stallet
Vi utforskar närområdet och besöker en jättefin hästklinik i byn Röcklinge. Isidor behövde gå till tandläkaren.
När det ä -10 är allt vackert
Magisk morgon
Belysningen går på automatik, den följer ljuset genom en sensor
Nyårsdagen bjöd på en magisk skymning
Utsikt mot 150 kvm trädäck.
Snön kommer och går..
66 ton grus läggs ut
Alla blir glada av snö
Familjen!
Mammas pepparkakshus
Hoppkungen vann årets hederspris som familjen delar ut till en idrottsstjärna i familjen
Förra veckan var jag på föreläsning om neuroledarskap och personlig hållbarhet av idrottscoachen Jana Söderberg. Hon lärde mig om ”skattkistan”. Inuti den ligger allt man kan påverka. Utanför skattkistan ligger allt man inte kan påverka, som t.ex barndomen, chefen eller novembervädret som är svart och fuktigt som i graven.
Som ett ljus i mörkret kom vår nya tävlingshäst och tog den sista boxen som väntade i det femstjärniga hästhotellet (vi hoppas att de tycker så även om vår gamla Hoppkung helst sovit i villan).
Fördelen med att köpa häst i november är att man kan träna i lugn och ro inför tävlingssäsongen. Nackdelen är att man själv är trött och utarbetad i mörkret.
Där, som Jana förklarade, gäller det att gå utanför sin bekväma comfortzone och anta utmaningen!
Vi fick tipset om KND Futuristic från vår vän Suvi Räsänen, som driver SR Häst- och Ryttarutbildning i Vallentuna. Hon såg annonsen och tänkte ”perfect match” för vår lilla familj. När jag ringde visade sig säljarna vara gamla bekanta från tiden i Saltsjöbaden. De hade följt mig och ”Hoppkungen” under nästan 15 år och visste hur jag kämpat med den envisa jättehästen. En häst som hade allt, stam, scoop och fin bakgrund, men vars hjärna fortfarande är det knasigaste jag träffat på i hästväg. Men så roligt vi haft och så mycket jag lärt mig. Jag hoppas han blir minst 30 år gammal.
Det här fina stoet har många vinster och placeringar i hoppning och familjen som sålde var noga med att hon kom till en familj med rätt inställning och vad kunde vara bättre än ”Kicki med Emir!”
Vid de orden blev David ganska orolig. Men den här damen är skarp på ett annat sätt. Inte i ridningen som Emir, utan hon har istället stor integritet i hanteringen.
En häst har sin personlighet, den kan man inte förändra, men vad man kan påverka är sin träning, sin hästhållning och sin mentala inställning. Man ska inte krångla till det med hästar. Den bästa ryttarinspirationen jag fått är en föreläsning med polisen Ulla-Carin Carlson Lindkvist som hade den kända polishästen Utter. ”Hästar blir inte rädda eller bråkar för sakens skull, de försöker lösa ett problem. När de forcerat problemet lägger de det bakom sig, det är vi som fortsätter att tänka på det.”
Vi hann med både dressyrträning i Julmyras fina ridhus och sadelutprovning med Peter Winslov innan snön och kylan slog till igen. ”Fasans” blindbrodd var så nednött att vi inte kunde byta till riktig brodd, så det blev en vecka i stor hage tills vi har hovslagartid eller halkan ger vika. Men hon verkar trivas med det, kliar rygg med Emir dagarna i ända.
I helgen kom ponnyernas fd ägarfamilj från Dalarna och hade körkurs för oss på Julmyras fina travvägar. Den lilla svarta skenade, den man minst anade skulle vara kapabel till någon form av action. Så är hästar!
Vårt bygge som skulle vara helt klart i slutet av augusti har fortfarande några detaljer som ska slutföras. Så är byggbranschen!
Men Bredbandet kom äntligen idag och det är en obeskrivlig lättnad.
Det klokaste Jana Söderberg sade var att har man för mycket drömmar blir man lam. Man ska jobba där man står. Det är alla vardagars små träningstillfällen som leder till resultat, inte att fokusera för mycket på en vision.
Det tar jag med mig på resan med vår nya fina häst.
…som de säger i Fantasyserien som David gillar. Vi hann nästan klart med hela gårdsbygget innan vintern slog till med -6 grader och rikligt snöfall i Mälardalen. Vi föll på mållinjen med vinterdäcken. Men det går att åka taxi från Julmyra också.
Är vintern värre eller bättre på en hästgård i Julmyra än på Norrmalm?
På Norrmalm är det ungefär lika krångligt med första snöfallet. Man vaknar i ett konstigt ljus. Det är ingen solförmörkelse, utan 1,5 m snö på innergården som fyller fönstret. Man lär känna sina grannar när man skottar, gräver, bänder och lyfter.
Ett år gled jag på sommardäck nedför Dalagatan, alla ropade ”du klarar det aldrig” jag ropade ”jag klarar det! akta er!” På mäster Samuelsgatan började det luta uppåt igen, men några glada byggnadsarbetare gav mig en skjuts. Skjutsen höll i sig ända tills ett religiöst domedagssällskap i sakta mak promenerade över gatan i snöstormen, dragandes på en Jesus i en skrinda. Där tog det stopp.
Men bilen kom till verkstan, och hästen fick sin matte på kvällen – kl 22 eftersom motorvägen var igensnöad och fylld av flera hundra strandade lettiska långtradare.
I år står bilen strandad elegant på snedden på vår egen väg i alla fall!
Man får hoppas att Elon Musk snart uppfinner en bil som svävar ovanför marken/snön/leran/isen.
På arkitektkontorens power points spekuleras det om en värld med självkörande bilar och C:o working space i varenda by. Det vore underbart. Tills dess får vi får kämpa oss in till våra kontor i murriga business parks i snöstorm på olika obekväma sätt i många år till.
Och där kommer vi in på varför det är smidigare att bo på en liten hästgård i Julmyra än på Norrmalm; här har vi hästarna hemma. Aldrig någon oro över att inte kunna ta hand om hästarna!
Dessutom kan vi beställa plogning och sandning av Julmyra Horsecenter, som är något vassare än Stockholms Stad på den fronten (i Stockholm plogas endast cykelvägar, inte gångvägar eller viktiga körbanor)
Nu är vi inne i byggfasen då byggfelen uppdagas.
Stallet saknar ordentliga trösklar eftersom den detaljen föll mellan de olika byggentreprenörerna. Jag ser framför mig hur möss och snö väller in och mitt humör är mycket lågt av den lilla men mycket förargliga detaljen.
Jag glömde förbereda uttag för Thermobars i hagarna. Helgen fick gå åt att gräva ned kanalisation för elkablarna. Blött grus är mycket tungt. David ligger med brutna revben efter en grabbmiddag med go cart. De grabbarna är INTE mina kompisar just nu.
När bredbandsföretaget skulle installera bredband så var det fel på kanalisationen Markentreprenören fick gräva en stor grop i trädgården men som tur var hade jag medvetet inte valt att plantera något fint träd där eftersom jag vet att saker som grävs ned kan komma att grävas upp.
Och sist men inte minst; uppstår en shitstorm, bokstavligen:
Vi har två slutna tankar för svartvatten (wc) och en trekammarbrunn med infiltration för gråvatten (bad och tvätt).
Stor kapacitet och högsta miljöklass. Men något mer går till toalettanken så den fylls på ett ögonblick. Tack vare en duktig elektriker och David (nu förlåten för sina brutna revben) så upptäcktes felet. Kanske har tankarna fyllts av regn under byggtiden? Vi hoppas gåtan snart får en lösning.
Och så ska hästbroddarna på.
Alla med min småväxta fysik vet hur det är. Man våndas, och broddhålen måste rensas länge och noga. Det underlättar inte att hästen är 184 cm i mankhöjd och har shivering. En exceptionell humörhöjare är det också när hoven slinter och slår av gängtappen så den bryts av och gängtappen sitter kvar i broddhålet.
Så nu gäller det att mota bort irritationen och glädjas åt det positiva. Som våra fina Thermobars som är ett måste när man har häst i Sverige. Eller vår nya fina stalltvättmaskin.
Och att snön gör allt ljust och bommullsmjukt, varmt på något sätt. Menix upplever sitt livs andra vinter och är galen av glädje. Men hästarna vill fortfarande inte leka med den jobbiga vallhunden och hans gummistövlar, inte ens om det är snö.
Samma dag som både bil och hästtransport fick vinterdäck blev det 9 grader och fuktigt mörkgrått istället. Som det brukar!
I novemberrusket har vi på allvar börjat leta efter en till tävlingshäst. Hon hittade oss på något magiskt sätt. På onsdag är det besiktning!
Nu kommer minusgraderna på nätterna och vi är glada att vi placerat flera eluttag på utsidan av byggnaderna så att det alltid finns möjlighet till att placera ut en Thermobar. De går att få med 20 m sladd och stickkontakt så att vi slipper en komplicerad installation. Nackdelen är att den modell vi vill ha är utsåld överallt, men Thermobarfabriken är serviceminded och har ställt oss på kö! De är verkligen en life Saver för hästar i Skandinavien vintertid.
Även om man har hästarna hemma vill man inte bära 60 liter varmvatten till hagen kl. 6 på morgonen innan jobbmötet i stan.
Utomhusbelysning
Mörkret faller tidigt och elfirman Anders el och fritid är klara med den fina belysningen från konstsmide, som står längs med vägen och i parken. Att etablera belysning och grönska är bland det roligaste med att forma en hästgård. Det är också lite stressigt, det är nu på hösten som fruktträd, buskar, blomlökar och perenner ska hinna komma ned i jorden, samtidigt som alla hästar och hunden ska tränas och motioneras. Eftersom vi jobbar heltid är det bara helgerna kvar. Men eftersom E-handeln utvecklats så bra de senaste åren så går allt – inklusive träd – att få på smidig hemleverans!
förberett för belysning. Det gula röret är elkanalisation
Att se sin sötis genom fönstret ❤️
Odla vall
Det är en solig och lagom regnig höst så hästgräset ”skritt bete” som vi sått i våra hagar Stockholm, Wien, och Riga har börjat gro. I de stora hagarna Panama och Singapore börjar naturgräs sprida sig och hästarna får till sin stora glädje husera där när det är sol. Vid regn eller tidiga morgnar när jag ska hinna med ett plan eller ett tidigt möte och det fortfarande är mörkt, så går de i den grusade hagen ”paddocken” för sin egen och markens skull. Det bästa med att ha hästarna hemma är att man kan anpassa hagar, foder och täcken så att det passar varje individ perfekt varje dag. Min stora svårfödda hoppsenior har för första gången i sitt liv blivit lite tjock!
naturgräs! här rullas det varje morgon. från paddocken kan man öppna till stora gräshagen ”Panama”
Hagen ”Stockholm” blev lite lerig när traktorn släpade bort fällda träd så den får vila ett tag
Täckestvättmaskinen; the horror story:
Vi fyndade en proffstvättmaskin, en Wascator av gigantisk modell för några tusenlappar. Den vägde 250 kg och fick kopplas in av elekriker och VVSare och skulle behövts bultas i betongen. I vårt stallgolv finns golvvärmeslingor och de vill man inte bulta i, då kan det bli punktering och golvet får bilas upp för att kunna laga slingorna. Såvida man inte hyr en värmekamera och märker ut vart slingorna går. Men moderna värmegolv avger så jämn värme, då ska först anläggningen stängas av en tid och brassas på för att man ska ha en chans att hinna rita ut slingorna.
En modern proffstvättmaskin är högcentrifugerande och behöver bara balanseras på golvet. Med vår äldre icke högcentrifugerande modell var balanseringen en chansning. Vår duktiga snickare gjorde ett försök, och skulle maskinen vandra väg skulle vi gjuta en betongplatta, försiktigt förankra betongplattan i stallgolvet med fästen som inte skulle skada värmeslingorna, och sedan bulta maskinen i betongplattan.
Men då startar inte den stora gula fan. Jag kallade ut Upplands tvätt- och kylservice som uppvisade en fascinerande kunskap inom området. Efter en timmes ihärdigt arbete hittas felet och eftersom maskinen var från 1988 fanns inte längre reservdelarna. Vi hade stor tur, eftersom vi köpt maskinen av en sjysst kompis som gav pengarna tillbaka. Den hade dessutom fungerat ända fram till flytten till oss.
Alla har inte samma tur och bra personer kring sig. Det finns oärliga tvättmaskinsförsäljare som har hittat marknadspotentialen i ridsportsvärlden och figurerar på stora mässor och meetings.
Blocket och Hästnet kanske inte är en lämpligt plats att köpa stalltvättmaskin på. Proffsmaskiner är som bilar och ska servas varje år. Står de i stall skall maskieriet rengöras, torvdamm och smuts kan bränna maskineriet.
Snart kan jag doktorera i ämnet stalltvättmaskin. Ändå glömde jag en annan viktig aspekt; gamla maskiner är inte så energieffektiva.
Vi fick slutligen tag i en splitter ny Wascator, men då kom ångesten åter. Den skulle återigen hämtas av oss (tung) i Stockholm, ringa in VVSare för inkoppling,
Inte kunna köras i hästsläp (tvättmaskin i hästsläp = olovlig körning = inget körkort), hyra lastbil, få ut den gamla på 250 kg… Denna var också för liten för våra 165 -vintertäcken.
Då dök en annan möjlighet upp, firman som hjälpte oss att försöka laga den gamla, och som själva säljer och servar maskiner i flerbostadshus kom med ett erbjudande på en tillräckligt stor Wascator och all service kring ingår. Nu ser vi äntligen ljuset i tunneln! Det kan låta som ett i-landsproblem men ångesten och krånglet kring stalltvättmaskin var i paritet med hela gårdsbygget.
Nu väntar vi med spänning på att få se vår nya fräscha stalltvättstuga komplett och fungerande.
När allt faller på plats
Bygget pågår här och var, verandan till bostadshuset är snart klar, trappor till entréerna är på gång, och i stallet är det alltid något att montera eller organisera.
Som tur var hade vi vänner från Texas som kom över under helgen så att vi fick en välbehövlig paus. Davids dröm; en jacuzzi, hade just installerats – perfekt timing! Våra duktiga snickare har byggt in den snyggt i verandan (den sticker upp 45 cm), och vår granne skogsbrukaren Bengt fick den 750 kg tunga pjäsen på plats med sin skogstraktor.
Med täckestvättmaskin, jacuzzi och öppen spis kan hösten komma!